Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün izni, Düzce Belediyesi'nin katkıları ve Konuralp Müze Müdürlüğü'nün yürütücülüğünde gerçekleştirilen çalışmalarda, tarihi MÖ 3. yüzyıla kadar uzanan 10 bin kişilik antik tiyatroda yaklaşık altı yıldır süren kazılar tamamlandı.
Kazılar sonucunda Medusa’nın heykel başı, Büyük İskender’e ait bir baş, Apollon heykeli, üzerinde aslan figürü bulunan mozaik, tiyatronun sahne binasını yaptırdığı tahmin edilen M. Iulius Proklos’un portre büstü ve Bizans dönemine ait olduğu düşünülen su havuzu gibi birçok önemli eser ortaya çıkarıldı. Eserler envantere alınarak koruma altına alındı.
Depremlere rağmen sağlam kalmayı başaran tiyatroda çalışmalar sona ererken, bu yıl antik yapının çevresindeki kalıntıların gün yüzüne çıkarılmasına odaklanılacak.
Son buluntular arasında, pişmiş toprak künklerden oluşan altyapı sistemleri ile Bizans dönemine tarihlenen bir kilise kalıntısı da yer aldı.
Antik kentin tiyatro kazılarında görev alan sanat tarihçisi Raşit Aydın, bölgede nisan ayı sonu itibarıyla yeni kazılara başlandığını söyledi. Konuralp’in arkeolojik açıdan son derece zengin olduğuna dikkat çeken Aydın, antik kentte gymnasium, stadyum, Roma hamamı ve büyük bir tapınağın da yer altında olabileceğini dile getirdi.
Tiyatronun bölgenin en dikkat çeken yapılarından biri olduğunu vurgulayan Aydın, geçen yıl bulunan Romalı hayırsever M. Iulius Proklos’un büstünün heyecan verici bir keşif olduğunu söyledi. Ayrıca tiyatroda ortaya çıkan bilet parçalarının, yapının o dönemde ne kadar aktif kullanıldığını gösterdiğini ifade etti.
Kazılarda karşılaşılan heykel ve taş işçiliği örneklerinin oldukça yüksek sanatsal değere sahip olduğunu belirten Aydın, bu eserlerin Yunan ve Roma mitolojisine ait olduğunu, detaylı ve zahmetli bir çalışma sonucu üretildiklerini belirtti. Aydın’a göre, antik kentte görev yapan sanatçılar ve mimarlar dönemin en nitelikli ustaları arasında yer alıyor.
Kaynak: AA