Günlük 20-40 Gram Tüketim Yeterli
BMC Gastroenterology dergisinde yayımlanan 17 çalışmanın analizine değinen Prof. Dr. Coşkun, brokoli, karnabahar, lahana ve brüksel lahanası gibi turpgilleri günde 20-40 gram tüketen bireylerde kolon kanseri riskinin yüzde 20 oranında azaldığını aktardı.
Çalışmada 639 bin 539 katılımcı ve 97 bin 595 kolon kanseri vakası incelendi.
Coşkun, fazla tüketimin ek bir fayda sağlamadığına dikkat çekerek, “40 gramın üzerine çıkıldığında koruyucu etkinin artmadığı, 60 gramın üzerinde ise ek bir yarar görülmediği” bilgisini paylaştı.
Sülforafan Etkisi
Brokoli ve benzeri sebzelerin, doğrandığında veya çiğnendiğinde içerdikleri glukozinolatların sülforafan adlı biyolojik bileşiğe dönüştüğünü belirten Coşkun, bu maddenin kanserojenleri etkisiz hale getirdiğini, tümör büyümesini baskıladığını ve kanserli hücrelerin ölümünü tetiklediğini ifade etti.
Ayrıca bu sebzelerin lif, C vitamini, flavonoid ve karotenoidler açısından da zengin olduğunu hatırlattı.
Haftada 3-4 Kez Tüketin
Prof. Dr. Coşkun, koruyucu etkinin özellikle Kuzey Amerika ve Asya’daki çalışmalarda daha belirgin, Avrupa ve Avustralya’da ise daha sınırlı olduğuna işaret etti.
Brokolinin buharda hafif pişirilmesinin besin değerini koruduğunu vurgulayan Coşkun, şu önerilerde bulundu:
“Brokoliyi doğradıktan sonra bir süre bekletmek, sülforafan oluşumunu artırıyor.
Kolon kanserinden korunmak için haftada 3-4 kez brokoli, karnabahar gibi turpgillerin sofralarda yer alması gerekiyor.”
Kaynak: İHA