THWAITES BUZULU NEDEN ÖNEMLİ
Dünya’nın en geniş buzullarından biri olan ve “Kıyamet Buzulu” olarak bilinen Thwaites, Batı Antarktika Buz Tabakası'nın önemli bir parçasını oluşturuyor.
Bu devasa buzul tamamen eridiğinde küresel deniz seviyesini 63 santimetre kadar yükseltebileceği düşünülüyor.
Ayrıca buzulun çökmesi, komşu buzulların da erimesine yol açarak deniz seviyesinde daha ciddi artışlara neden olabilir.
RAN'IN ÖZELLİKLERİ VE MİSYON
Ran adı verilen su altı aracı, buzulların altındaki su koşullarını uzun vadeli ölçmeyi ve incelemeyi sağlayan sensörler ve ileri teknoloji sistemleri ile donatılmış durumda.
uzulun alt tarafının detaylı haritalarını oluşturabilme yeteneği sayesinde bilim dünyası için çok değerli veriler sunuyor.
Gothenburg Üniversitesi Okyanus Bilimi Profesörü Anna Wåhlin, "2019’da Ran sayesinde Thwaites Buzulu’nun altına giren ilk bilim ekibi olduk. Uydu verileri erimeyi ve hareketleri gösterse de Ran, buzulun altındaki detaylı koşulları anlamamızı sağlıyordu" ifadelerini kullandı.
BİLİNMEZLİKLERLE DOLU KAYBOLUŞ
Daha önce Thwaites’in altında başarılı dalışlar yapan Ran, son görevinde su yüzeyine geri dönemedi. Akustik arama cihazları, helikopterler ve drone’larla yapılan yoğun arama çalışmaları da herhangi bir sonuç vermedi.
Kaybolma sebebi kesin olarak bilinmemekle birlikte Wåhlin, aracın buzun altındaki bir dar alana sıkışmış olabileceğini belirtti. “Deniz tabanı sandığı bir yüzeye çarpmış ve kurtulmaya çalışmış olabilir. Ancak geri dönmemesi nedeniyle ne olduğunu kesin olarak bilemeyebiliriz” dedi.
BÜYÜK KAYIP: 3,6 MİLYON DOLARLIK YATIRIM
Dünyada sadece üç tane bulunan bu tür su altı araçlarından biri olan Ran, 3,6 milyon dolarlık maliyetiyle de dikkat çekiyor. Bilim insanları, bu kaybın bölgede yapılacak gelecekteki araştırmaları zora sokabileceğini belirtiyor.
Ran’ın kaybolması, Kıyamet Buzulu’nun altındaki koşulların ne kadar tehlikeli ve belirsiz olduğunu bir kez daha ortaya koydu.