1. BAYRAM HAVASI ESTİRENLER
Hükûmete yakın medyaya baktığımızda, genel hava “her şey bitti” mantığında. Zorluklar ve güçlükler, bu süreci kışkırtacak güçlere yönelik uyarılar yok.
Hürriyet gazetesi, “50 yıllı terör devri kapandı” manşetini attı. Bir halay görüntüsüyle verilen haberde, PKK’nın metnindeki sıkıntılı ifadeler yer almıyor.
Sabah gazetesi, manşetine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı taşıdı. “Aydınlık gelecek bizi bekliyor” ifadesini başlığa çıkaran gazetenin, hemen altındaki haberin başlığı dikkat çekiyor: “Fesih kararı geldi terörsüz dönem başladı.”
Türkiye gazetesi de, “PKK’nın bittiği gün” lafını manşet olarak belirledi. Sonraki adımları sıraladı. PKK kararlarına dair bir bilgi paylaşılmadı.
Yeni Şafak, “47 yıllık kanlı terörün sonu” diyerek şu başlığını kullandı: “Ve PKK kendini feshetti.” Yazarları da bunu “bir Erdoğan devrimi” olarak görürken, sürecin sıkıntılı yönlerine hiç değinmedi.
Milliyet gazetesi de İngilizce bir başlıkla çıktı: “Game over.” PKK Kongresi’nin fotoğrafı da analiz edildi: “İdeolojik çöküşün görseli.”
MHP’nin gazetesi Türkgün, “Tarihi Gün” başlığını attı. Devlet Bahçeli’nin görseliyle “Şimdi Halay Zamanı” başlığı da kullanıldı.
Yeni Birlik: “PKK kendini feshetti.”
Milat: “Anneler kazandı.”
Takvim: “Tarih yazdılar.”
Diriliş Postası: “PKK defteri kapandı.”
Dünya: “Terörsüz Türkiye.”
2. TEMKİNLİLER
Karar gazetesi de aslında sürecin tamamlandığını belirtti. Ama başlık altında daha temkinli davranıldığını görüyoruz. “Şimdi gözler Öcalan ve diğer örgüt üyelerine yönelik yol haritası ile Meclis’te yapılacak yasal düzenleme aşamasında.” denildi.
Hükûmete yakınlığıyla bilinen Akşam gazetesinin de temkinli davrandığı görülüyor. PKK kararı üst başlıkta verildi. Ana başlıkta, “Devlet aklıya takip edeceğiz.” sözleri kullanıldı. Terör örgütünün ek beklentiler dile getirdiğini, Ankara’nın “fesih”i dikkate aldığı belirtildi. Erdoğan’ın “takip edeceğiz” ifadeleri öne çıkarıldı.
Akit gazetesinin manşeti: “Kardeşliğimizi onarma zamanı”. Bin yıllık kardeşliğimizin önündeki engelin kalktığını belirten gazete, uzman görüşlerine yer verdi: “İnşallah bu yol bin yıllık kardeşliğin üzerindeki kara bulutları kaldıracak.”
Nefes gazetesi, PKK’nın silah bıraktığını hatırlatarak iktidarın çağrısını aktardı: “Fesih kararı PKK’nın tüm illegal yapılarını kapsamalı.”
Posta: “Terörsüz Türkiye artık hayal değil.”
Milli Gazete: “Fesih geldi. Silahlar nereye bırakılacak?”
3. YOKUŞA SÜRENLER
Cumhuriyet gazetesi de, temkinliden bir nokta ileride biraz olumsuzluklara gözünü dikmiş durumda. PKK silah bıraktı sözlerinin üzerinde “Türkiye Cumhuriyeti’nin tapusu Lozan’a ve Türk Devrimi’nin anayasası 1924 Anayasası’na savaş açtılar” denildi. Sürecin de çelişkilerle dolu olduğu vurgusu öne çıkarıldı.
Sözcü gazetesi, bir süredir hedef aldığı PKK’nın silah bırakma kararına karşı çizgisini sürdürüyor. “Kandil’e boşaltıyoruz Suriye’ye karışmayın” başlığı atan Sözcü, PKK’nın Suriye uzantısının önünün açıldığı görüşünde.
Korkusuz haberi diğerlerinin aksine küçük görmüş: “PKK kendisi feshetti, saray anında yeni anayasa istedi.”
Silah bırakma sürecinin başarısızlığa uğraması için başından beri çalışan sahte solun gazeteleri de dikkat çekici. Karamsarlık olmasa da topu taca atan ve hükûmete fatura kesen tavır dikkat çekiyor. Bu anlamda, Öcalan’dan geri bir bildiriye imza atan PKK ile aynı çizgide yayınlarına devam ediyorlar.
Evrensel, “Bahane kalmadı” başlığı attı. PKK’nın kararına vurgu yapılan altbaşlıkta devamla şunlar deniyor: “On yıllardır başta Kürt halkı olmak üzere tüm toplum kesimlerinin hak arama mücadelelerini boğmak, her demokrasi talebini geri çevirmek için kullanılan ‘terör-şiddet’ mazareti fiilen ortadan kalktı.”
Birgün gazetesi de benzer çizgide. “İktidar niyetini erken açık etti.” diyen gazete “PKK’nın aldığı fesih kararı rejim için toplumsal barış olanağından çok Yeni Osmanlıcılık’tan iç cephenin tahkimatına dek fırsatlar buketi olarak karşılandır.” ifadelerini kullandı.
Nurcuların gazetesi Yeni Asya da Öcalan’ın bile kabul etmediği “kültürel ve siyasi hakların verilmesi” çizgisinde yayın yapıyor. Başlığı, “Kalıcı çözüm için Türkiye’nin demokratikleşmesi şart.”
4. AYDINLIK BİLDİRİNİN RÖNTGENİNİ ÇEKTİ
Aydınlık yine diğer gazetelerden farkını konuşturdu. Ne ayağı yere basmayan hayallere sığındı ne de sürecin başarısızlığa uğraması için pusuya yatanların yanına düştü.
PKK Kongre kararlarının otopsisini çekti. Bildiride en önemli maddeleri birinci sayfasına çıkardı. PKK kararlarının Öcalan’ın metninden daha geri olduğu anlattı, bütünleşme hedefi güdülmediğine dikkat çekti. Vatan Partisi Genel Başkanı Dr. Doğu Perinçek’in ifadeleriyle de, hükûmetin Öcalan’ın gerisine düştüğü uyarısında bulundu. Yine Perinçek’in sözleriyle köklü çözümün ne olacağı anlatıldı.
Şimdi Türkiye’nin önünde zorlu bir süreç var.
Bu süreci başarıya ulaştırmak, doğru program ve stratejileri gözetmek hepimizin görevi.
Türk basınına daha büyük sorumlulukların düştüğü, düşeceği bir dönemdeyiz.