Soğukta kalmanın veya soğuk su içmenin hastalığa davet çıkaracağı iddiası özellikle kış aylarında akıllara daha fazla geliyor.
19. yüzyılda ünlü bilim insanı Louis Pasteur tarafından geliştirilen Mikrop Teorisi, hastalıkların mikroskobik organizmalardan kaynaklandığını ortaya koydu. Bu teoriye göre, sıcaklık veya soğukluk gibi fiziksel faktörler hastalıkların doğrudan nedeni değildir.
Bu nedenle, terliyken soğuk su içmek, terli halde dışarı çıkmak ya da soğuk bir ortamda bulunmak, hastalanmanın temel nedeni olarak görülmez.
Bilinenin aksine soğuk su içmenin vücuda faydası var. Soğuk su içmek vücut ısısını düşürmeye yardımcı oluyor. Antrenman sonrası kasları rahatlatıyor. Ayrıca metabolizmayı hızlandırdığı da biliniyor.
Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz (KBB) ve Ses Kısıklığı–Yutma Güçlüğü Uzmanı Doç. Dr. Necati Enver, konuya ilişkin şunları söylemişti:
"Güçsüz bağışıklık sistemi, virüs ve bakteriler hasta eder. Dondurma ve soğuk su, boğazda uyuşmaya neden olur. Bu durum bazen ağrıya neden olabilir. Ancak bu geçicidir."
Soğuk suyun hasta ettiğine dair herhangi bir bilimsel kanıt bulunmamaktadır. Ancak hasta kişilerin soğuk su tüketmesi, mukusun kalınlaşmasına ve boğazda rahatsızlık hissine neden olabilir.
Yine de, soğuk su veya diğer soğuk içeceklerin tüketimi doğrudan hastalığa yol açan bir etken olarak kabul edilmez.