Kuzey Gazze sakinleri ateşkes anlaşması kapsamında pazartesi sabahı evlerine dönmeye başladı. Tel Aviv pazar günü HAMAS'ın İsrailli rehine Arbel Yehud'u serbest bırakmaması üzerine Filistinlilerin kuzeye geçişine izin vermemişti. Ancak sorun çözüldü, Yehud'un adı bir dahaki takas için listeye alındı.
İsrail Ordusu Radyosu, "HAMAS bu sabah istediğini başardı" değerlendirmesinde bulunarak şu noktalara dikkat çekti:
1- Gazze'nin kuzeyini tamamen kontrol altına aldı.
2- Bölgenin kuzeyi, bir buçuk milyondan fazla insanla yoğun nüfuslu bir bölge olmaya geri dönecek.
3- Bu, İsrail'in anlaşmanın ilk aşamasından sonra istediği takdirde Gazze'nin kuzeyinde savaşa dönmesini zorlaştıracak. Gazze kenti gibi yoğun nüfuslu bir bölgede savaşa geri dönmek neredeyse imkansız bir iş olacak.
Ateşkes anlaşmasından memnun olmadığı için istifa eden Güvenlik Bakanı İtamar Ben Gvir, Netzarim Koridoru'nun geçiş için açılmasının ve on binlerce Gazzelinin kuzeye girişinin HAMAS için “zafer görüntüleri ve anlaşmanın ek bir aşağılayıcı parçası” olduğunu söyledi. Bunun "mutlak zafer" gibi değil, mutlak teslimiyet gibi göründüğünü de ekledi.
On binlerce Filistinli son iki geceyi koridorun açılmasını bekleyerek sokaklarda geçirdi. Yerinden edilen insanların çoğu, en az 7 kilometrelik bir mesafe olan Raşid yolu üzerinden yürüyerek geri dönüyor. Yol, bölgenin kuzeyinden güneyine kadar uzanıyor.
Mültecilerin geri dönmesiyle HAMAS, bunun "Filistin halkı için bir zafer, işgal ve yerinden etme planlarının da başarısızlığı ile yenilgisinin ilanı" anlamına geldiğini vurguladı. Açıklama şöyle sürdü:
"Halk kitlelerinin, yıkılmış evlerine rağmen zorla uzaklaştırıldıklara bölgelere geri dönüş sahneleri, halkımızın büyüklüğünü ve acının ve trajedinin derinliğine rağmen topraklarındaki kararlılığını teyit ediyor.”
Direniş hareketi, "Geri dönüşün sevinci, toprak sevgisi ve ona bağlılık ile dolu bu sahneler, halkımızın iradesini kırmaya ve onları topraklarından çıkarmaya bahse giren herkese bir mesajdır." diyerek, bu tarihi anda Gazze'nin tüm bölgelerine yardım malzemelerinin ulaştırılmasının yoğunlaştırılması çağrısında bulundu.
İsrail işgali, Gazzelilerin yüzde 85'inden fazlasının, yani yaklaşık 2 milyon insanın yerinden edilmesine neden oldu. Saldırının başlangıcından bu yana yaklaşık 100 bin Filistinli Gazze'yi terk etti. Yaklaşık 1,6 milyon kişi, altyapının ve mülklerin benzeri görülmemiş bir şekilde tahrip edilmesinin sonucu olarak şu anda insani yaşam için asgari gereksinimlerin dahi bulunmadığı barınak ve çadırlarda yaşıyor.