ABD'li üst düzey yetkililer Trump'ın Gazze konusunda aslında öyle söylemediğini ispat etmeye çalışıyor
Trump'ın Gazzelileri kalıcı olarak sürme, bölgeye ABD güçlerini sokma planı ABD'lileri dahi şaşkına uğrattı. Washington'ın üst düzey yetkilileri Başkan'ın söylediği şeyleri aslında söylemediğini iddia ediyor. Netanyahu ve Tel Aviv dahi planın daha yumuşak bir halinin uygulanabileceği görüşünde.


Amerikalı üst düzey yetkililer, Donald Trump'ın Batı Asya'ya yönelik “şok edici” açıklamalarının ardından durumu toparlama gayretinde. Aralarından bazıları Trump'ın aslında melek olduğunu söylemeye getirerek, ABD'nin Gazze'yi sadece temizleyeceğini, yaşanabilir hale getirdikten sonra da Gazzelilerin daha iyi bir hayat için geri dönebileceğini iddia ediyor.
Gazetecilerin Gazze planıyla ilgili gelen büyük tepkileri sorması üzerine Donald Trump önerinin "herkes tarafından sevildiğini" iddia etti. Ardından, yeni ABD Başsavcısı Pam Bondi'nin yemin törenininde bulunduğunu gerekçe göstererek daha fazla soru sormak için "doğru zaman olmadığını" söyledi.
NETANYAHU DAHİ MÜTEVAZİ!
Trump'ın açıklamalarını ağzı kulaklarına vararak dinleyen Binyamin Netanyahu ise Washington'da temaslarını sürdürüyor. O da ABD Başkanı'nın projesini daha yumuşak göstermeye çalışanlar arasında.
İsrail Başbakanı perşembe günü Türkiye saatiyle sabaha karşı Fox News'a Trump'ın Filistinlileri Gazze'den “kalıcı” olarak sürme planını değerlendirdi. Önerinin daha mütevazi bir versiyonunu desteklediğini söyleyerek şöyle konuştu:
“Bu duyduğum ilk iyi fikir. Dikkat çekici bir fikir. Bence incelenmesi, takip edilmesi ve yapılması gerekiyor çünkü herkes için farklı bir gelecek yaratacağını düşünüyorum."

'GAZZELİLER DÖNEBİLİR'
Trump'ın “HAMAS'ı yok etme işini tamamlamak için ABD birlikleri göndermekten bahsettiğini sanmıyorum." diyen Netanyahu, tasarının finansmanıyla ilgili olarak ise "Bunu finanse edeceğini de söylemediğini düşünüyorum. Komşu devletlerin, zengin devletlerin bunu yapacağını söyledi."
Amerikan Başbakanı'nın kalıcı sürgün çıkışını kendine göre yumuşatan İsrailli lider, "Ama Gazze'den ayrılmak isteyen Gazzelilerin ayrılmasına izin verme fikri... Yani, bunda ne yanlış var? Ayrılabilirler, sonra geri dönebilirler, yer değiştirebilirler ve geri dönebilirler." ifadelerini kullandı.
TEL AVİV KAPSAMI DARALTIYOR
İsrail Kanal 12, Tel Aviv'in birkaç aydır Gazze'den Mısır veya Ürdün dışındaki üçüncü bir ülkeye göçü teşvik etme planını değerlendirdiğini bildirdi. Kanal, söz konusu planın Trump'ınkinden daha küçük kapsamlı olacağını, bu sayede ilgilenenlere başka bir ülkeye gitme fırsatı tanıyacağını belirtiyor.
WASHİNGTON İNKAR EDİYOR
Beyaz Saray Basın Sözcüsü Karoline Leavitt, Washington'ın amacının Filistinlileri yalnızca "geçici olarak" çıkarmak olduğunu ileri sürdü.
Leavitt, düzenlediği basın toplantısında, Trump'ın "bölgedeki ortaklarımızın, özellikle Mısır ve Ürdün'ün, Filistinli mültecileri geçici olarak kabul etmesini ve böylece evlerini yeniden inşa edebileceğimizi çok açık bir şekilde belirttiğini" iddia etti.
Beyaz Saray'ın Trump'ın "kalıcı" yer değiştirme söyleminden "geçici" yer değiştirmeye doğru kaydığı yönündeki soruya Leavitt şu yanıtı verdi: "Başkan, yeniden inşa için Gazze'den geçici olarak taşınmaları gerektiğini açıkça belirtti. Şu anda bir yıkım alanı olduğu için hiçbir insan için yaşanabilir bir yer değil."
'ORTA DOĞU POLİTİKASIYLA ÇELİŞMİYOR MU?'
Gazetecilerin Trump'ın Gazze'ye asker gönderme önerisinin, Başkan'ın özellikle Orta Doğu'daki yabancı müdahalelere karşı uzun zamandır sürdürdüğü açıklamalarıyla çeliştiğini hatırlatması üzerine Beyaz Saray Sözcüsü, "Başkan'ın Gazze'ye asker gönderme sözü vermediğini" savundu.
Leavitt de projenin finansmanına adres olarak “ortakları” gösterdi: “Bu, Amerikan vergi mükelleflerinin bu çabayı finanse edeceği anlamına gelmiyor. Bu, Donald Trump'ın bölgedeki ortaklarımızla bir anlaşma yapacağı anlamına geliyor.”
ABD'nin Filistinlileri, eğer ayrılmak istemezlerse zorla taşıyıp taşımayacağı yönündeki soruya ise doğrudan yanıt vermekten kaçınan Basın Sözcüsü, Trump'ın Gazze'yi yeniden inşa etmek amacıyla Gazzelileri taşımaya kararlı olduğunu söylemekle yetindi.
ÇEVİR KAZI YANMASIN
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio ve Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff da Gazze'yi ele geçirme planının bazı unsurlarını geri çekme veya yumuşatma konusunda oldukça istekliydi. Rubio, gazetecilere yaptığı açıklamada, Gazzelilerin tehcirinin “geçici” olacağını ileri sürdü.
Rubio, Guatemala'da yaptığı açıklamada, "Cömertçe sunduğu şey, ABD'nin içeri girip enkaz kaldırma, mühimmat kaldırma, yeniden inşa, ev ve işyerlerinin yeniden inşası ve benzeri konularda yardım edebilmesi ve böylece insanların geri taşınabilmesidir." iddiasında bulundu.
'ASKER GÖNDERMEK İSTEMİYOR'

Missouri Senatörü Josh Hawley'e göre Orta Doğu Özel Temsilcisi Witkoff, Cumhuriyetçi senatörlere Kongre Binası'nda kapalı kapılar ardında yaptığı açıklamada, Trump'ın "ne ABD askerlerini bölgeye göndermek ne de Gazze'ye ABD doları harcamak istediğini" kaydetti.
Witkoff ayrıca ABD'li vekillere yönetimin "bir süredir bu plan üzerinde çalıştığını" da belirtti.
'ELE GEÇİRME YOK'
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Mike Waltz, Trump'ın Gazze'yi ele geçirme planının bu konuda son söz olmadığını ve müttefiklerin bölgenin yeniden inşası için kendi alternatiflerini sunmaları gerektiğini öne sürdü.
Waltz, CBS News'e verdiği röportajda, "Bölgedeki Filistin halkı için herkesin yüreği kırılıyor ve haklılar da ancak (Trump) kilometrelerce uzunluktaki enkazın nasıl temizleneceği, patlamamış bombaların nasıl kaldırılacağı, bu insanların en azından on yıl, hatta bu yeniden inşa için gerekenden daha uzun bir süre boyunca orada fiziksel olarak nasıl yaşayacakları konusunda gerçekçi çözümler görmüyor." dedi.
YENİ FİLİSTİN DEVLETİ: BATI ŞERİA!

Filistinlilerin Trump'ın onları Gazze'den çıkarma planına karşı çıkmasının bir önemi olup olmadığı sorulduğunda Waltz, "Elbette var." yanıtını verdi.
Trump'ın teklif ettiği şeyin Filistinliler için Gazze'deki mevcut durumdan çok daha cazip olduğunu savunan Waltz, ABD Başkanı'nın buharlaşıyor gibi görünen iki devletli çözüm olasılığını da dışlamadığını öne sürdü. Ancak Ulusal Güvenlik Danışmanı'na göre Trump'ın aklında Gazze'yi kapsamayan sadece Batı Şeria'dan oluşan bir Filistin Devleti var.
Trump'ın Gazze'yi ele geçirip uluslararası bir ekonomik merkez haline getirme planının ABD'nin iki devletli çözüme desteğinin sonu anlamına gelip gelmediği sorulduğunda Waltz, "Başkan'ın bunun iki devletli çözümün sonu olduğunu söylediğini kesinlikle duymadım." yanıtını verdi. "Filistin Yönetimi var, Batı Şeria var." diye ekledi.
'İSTERLERSE KALABİLİRLER'
Waltz, Trump'ın Filistinlilerin Gazze yeniden inşa edildiğinde bölgede yaşamalarına izin verileceğini de söylediğini iddia etti. Ancak ABD Başkanı açıkça 1,8 milyonluk Gazze nüfusunun büyük bölümünün "kalıcı olarak" tehcir edileceğini belirtmişti.
Trump'ın üst düzey danışmanı, ABD'nin bölgedeki müttefikleriyle, özellikle Ürdün, Mısır ve Suudi Arabistan liderleriyle bu konu hakkında görüştüğünü söyledi. Ürdün Kralı II. Abdullah 11 Şubat'ta Beyaz Saray'da olacak.
Waltz ayrıca ABD ve İsrail'in HAMAS'ın Gazze'de kalamayacağı inancında birleştiğini de sözlerine ekledi.
'TÜM SEÇENEKLERE AÇIĞIZ'

Netanyahu'yu Pentagon'da ağırlayan ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth, ABD Başkanı'nın Gazze topraklarını ele geçirme önerisi için bölgeye asker gönderilip gönderilemeyeceğini açıklamaktan kaçındı. Bunun yerine "deliliğin tanımı aynı şeyi tekrar tekrar yapmaktır." demekle yetindi. Hegseth sözlerini şöyle sürdürdü:
"Başkan, alışılmışın dışında düşünmeye istekli. Çözümü zor gibi görünen sorunları çözmek için yeni ve benzersiz yollar bulmaya, tüm seçeneklere bakmaya hazırız."
Amerikalı vekiller tepkili
Tehcir planına şüpheyle yaklaşan ABD vekilleri, uzun zamandır ABD diplomasisinin temeli olan İsrail ve Filistinliler için iki devletli çözümü hala desteklediklerini söylüyor. Bazıları ayrıca bir yıldan fazla süren savaşla harap olmuş bir bölgeye ABD vergi mükelleflerinin dolarlarının harcanması veya ABD birliklerinin gönderilmesi fikrini reddediyor.
Cumhuriyetçi Senatör, İsrail ile Trump'ın müttefiki Lindsey Graham, Trump'ın Gazze'yi ele geçirme planına sert tepki gösterdi. Güney Karolina Senatörü, "Bunun ilginç bir öneri olacağını düşünüyorum. Arap dostlarımızın bu konuda ne söyleyeceğini göreceğiz. Sanırım Güney Karolinalıların çoğu Gazze'yi ele geçirmek için Amerikalıları göndermekten heyecan duymayacaktır. Sorunlu olabilir." diyor.
'ASKERLERİMİZİN KANINI DÖKECEK'

Cumhuriyetçi Senatör Rand Paul, X'te "Önce Amerika'ya oy verdiğimizi sanıyordum. Hazinemizi mahvedecek ve askerlerimizin kanını dökecek başka bir işgali düşünmemiz doğru olmaz." diye yazdı.
Cumhuriyetçi Senatör Jerry Moran, iki devletli çözüm fikrinin öylece çöpe atılamayacağını söyledi ve ekledi: "Bu tek taraflı olarak karar verilebilecek bir şey değil."
'ETNİK TEMİZLİK'
Demokrat Senatör Chris Van Hollen, MSNBC'de "Bu, başka bir adla etnik temizliktir." dedi.
Cumhuriyetçi Senatör Lisa Murkowski, "yeterince karışıklık yaşanan" bir bölgeye ABD güçlerinin gönderilmesine yönelik olası bir öneri hakkında “bu konu hakkında spekülasyon yapmak bile istemiyorum çünkü bunun oldukça korkutucu olduğunu düşünüyorum." ifadelerini kullandı.