Ankara yanlış stratejide el mi yükseltiyor!
CNN Türk Ankara Temsilcisi Dicle Canova, cumartesi Doha’da yapılacak Astana toplantısında Türkiye’nin, 'Devam eden çatışmaların çözüm yeri Astana değil; rejimin ilerletemediği siyasi süreç.' mesajı vereceğini aktardı. Canova, Ankara’nın Esad’a baskı yapılmasını istediğini bildirdi
CNN Türk Ankara Temsilcisi Dicle Canova, cumartesi günü Doha’da yapılacak olan Astana toplantısında Türkiye’nin hangi mesajları vereceğini duyurdu. Canova, görüştüğü kaynakların “Suriye'de devam eden çatışmaların çözüm yeri Astana değil.” dediğini aktardı.
Suriye’de çatışmasızlık sürecinin üç garantörü Türkiye, Rusya ve İran, cumartesi günü Katar’ın başkenti Doha’da buluşacak. Astana formatında düzenlenecek toplantıya Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi katılacak. Toplantıda Suriye Hükûmeti ile muhalefet temsilcilerinin yer alıp almayacağı henüz bilinmiyor.
CNN Türk Ankara Temsilcisi Dicle Canova, Türkiye’nin Suriye krizine ilişkin son günlerde yoğun bir diplomasi trafiği içinde olduğunu bildirdi. “Suriye diplomasisinin merkezinde Ankara var. Rusya, ABD, İran, Irak, Katar, Ürdün ve en son Mısır Dışişleri Bakanı aradı. Bu görüşmelerin tamamında talep karşı taraftan geldi.” diyen Canova, şunları söyledi:
“Anladığım kadarıyla bölge ülkeleri, HTŞ’nin El Kaide uzantısı olması sebebiyle ‘Cihatçılar Suriye’yi ele geçirmemeli.’ endişesiyle hareket ediyor. Görüşmeler, HTŞ’nin daha fazla ileri gitmemesi üzerinden yapılıyor. Ama Ankara’nın da özellikle ilgili ülkelere verdiği en güçlü mesaj, fırsat varken muhalefetle görüşülmediği için bu noktaya gelindiği şeklinde.
“Öte yandan Suriye rejiminin hala kendi ülkesinin insanlarını öldürdüğü, bu nedenle Arap ülkelerinin Esad’a yönelik destek açıklamaları yaparak bu durumu meşrulaştırmaması gerektiği yönünde de Ankara’nın bölge ülkelerine mesajlarını ilettiğini öğrendim. Ankara, bölge ülkelerinin Esad’a baskı kurmasını istiyor. Bu ülkelerin Ankara ile konuşmasının arkasındaki zımni sebepse, Türkiye’nin HTŞ üzerinde bir etkisi olduğu yönündeki bakış açısından kaynaklanıyor. Ancak görüştüğüm kaynaklar ‘İlgilimiz yok, etkimiz yok ve bu yaklaşım sahadaki gerçeklikten kopuk bir yaklaşım’ diyorlar.”
‘ETKİLERİ YOKSA ARADAN ÇEKİLSİNLER’
Astana toplantısına ilişkin de Ankara’nın nabzını tuttuğunu belirten CNN Türk Temsilcisi, şöyle devam etti:
“Dışişleri Bakanı Hakan Fidan cuma günü Doha’ya gidecek ve cumartesi de Astana toplantısı yapılacak. Türkiye, Rusya ve İran Dışişleri Bakanları bir araya gelecek. Peki Türkiye hangi mesajları verecek, onun da nabzını tuttum. Öncelikle Astana formatının, çatışmasızlık ortamı oluşsun ki BM çatısı altındaki siyasi görüşmeler ilerleyebilsin diye başlatıldığını hatırlatıyorlar. Ve ilgili ülkeler kendilerine yakın grupları kontrol altında tuttuğu müddetçe, sürecin sağlıklı devam etmesi, anayasa görüşmelerinin nihayete ermesi üzerinden hedeflenen bir format olduğu vurgulanıyor. Bir noktaya kadar görevini yerine getirdi deniliyor.
"Cumartesi günkü toplantıda Ankara, devam eden çatışmaların çözüm yeri Astana değil rejimin ilerletemediği siyasi süreç vurgusu yapacak. O nedenle, Esad Rusya ve İran’ın koruması altındaysa, muhalefetle konuşması için Rusya ve İran’dan onu ikna etmesi istenecek. Eğer böyle değilse de ‘aradan çekilmeliler’ deniliyor. ‘Bu Suriyeliler arası bir mesele, dolayısıyla rejim muhalefetle konuşmalı’ tezini Ankara Astana’da çok güçlü şekilde vurgulayacak. Esad’la masaya oturma çağrısıyla ilgili de ‘artık Esad’ın başka dertleri var’ deniliyor.”