09 Aralık 2024 Pazartesi
İstanbul 15°
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Canan Karatay ezber bozdu! 'O besin sizi öldürür!'

Sağlık konusundaki demeçleriyle zaman zaman gündeme gelen Canan Karatay bu sefer de turşu suyu hakkında konuştu. Bilinenin aksine turşu suyundaki tehlikeye işaret eden Karatay'ın açıklaması dikkat çekti. Peki turşu suyu içmek sağlığa yararlı mı, zararlı mı?İşte Karatay'ın açıklamasından öne çıkanlar

Canan Karatay ezber bozdu! 'O besin sizi öldürür!'

Canan Karatay bu kez de turşu yapımında tuzun önemine dikkat çekerek açıkladı. Karatay, “Kaya tuzuyla yapılır öbür tuz öldürür hemen mahveder. Çünkü tuz değil o zehir, endüstriyel bir şeydir.” dedi. İşte Karatay'ın açıklamasından ayrıntılar...

'TURŞU SUYU İLAÇ GİBİ FAKAT...'

Canan Karatay, bağırsak florası ve genel vücut sağlığı için önemli olan sebzelere ve simbiyotik etkenlere değinirken, simbiyotik sebzelerin en başında lahana geldiğinin altını çizdi. Karatay, “Brokoli ve karnabahar gelir. Ben brokoliyi bilmiyorum, ben karnabahar bilirim. Karnabahar kadınıyım ben. Brokoli sonradan devreye girdi büyük bir olaymış gibi, karnabahar senelerden beri pişirmek değil turşuları çok önemli” dedi.

Turşunun çok önemli prebiyotik kaynağı olduğunu söyleyen Karatay, ifadelerini kullandı:

“Lahana diyelim, lahana prebiyotik tek başına lahana salatası yapıp yiyebilirsiniz veya yemeğini yiyebilirsiniz ama lahanayı veya karnabaharı turşu yaparsanız simbiyotik oluyor. Bu sefer harika hem prebiyotik hem probiyotik. Onun için turşu suyu çok önemli ilaç gibi. Gerçekten turşu suyu çok önemli."

'TUZ DEĞİL, ZEHİR'

Turşu suyu tüketmeyi son derece faydalı olduğunu bahsetse de belli başlı kriterlere dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Karatay, "Bu kaya tuzu öbür tuzla yapılmaz. Öbürü tuz değil zaten. Bakın kullanılan sofra tuzu sodyum klorür, istersen turşu yap hemen ölür turşu olmaz ki.” şeklinde konuştu.

Uzman isim, sofra tuzlarının tümüyle endüstriyel kaynaklar olduğunu ve ne denli zararlı olduklarının altını çizdi ve esas turşunun kristal kaya tuzuyla yapıldığını belirtti.

Canan Karatay tuz Sağlık