‘Donutların seni kurtaramaz’
Geçmişe dönük maaşlarının ödenmediğini, yasal tazminatlarının verilmediğini söyleyen KFC ve Pizza Hut çalışanları, ‘Muhatap bile bulamıyoruz. Geçim derdi boğazımızı sıkıyor. Kirada oturuyoruz, bankalara borcumuz var.’ dedi. İşçiler, yetkilileri sürece müdahale etmeye çağırdı


Türkiye'de KFC ve Pizza Hut'ın işletmeciliğini yapan İş Gıda, markaların ülkeden çekilme kararının ardından konkordato ilan etti. Çalışanlar ise yasal hakları için muhatap bulamıyorlar. 7 bin çalışan, maaş ve tazminatlarını alamadı. Haklarını talep eden işçiler, dün İzmir’de eylem yaptı. Vatan Partisi İstanbul İşçi Sendika Büro Üyesi Mali Müşavir İlker Işık, süreci Aydınlık’a değerlendirdi.
‘SESİMİZİ KİMSE DUYMUYOR MU?’
Mağdur olan KFC ve Pizza Hut çalışanları, basın açıklamasında şunları söyledi: “Bizler yıllardır emek veren ancak şimdi kapanan restoranlarımız yüzünden büyük bir mağduriyet yaşayan işçileriz. Ana markanın haklarını devrettiği mevcut ‘franchise’ tarafından da, asıl sorumlu ‘Yum! Brands’ tarafından da yüzümüze bakan yok. “Restoranlarımızın kapanmasıyla birlikte, sadece işimizi değil, geleceğimizi de kaybettik. Geçmişe dönük maaşlarımız ödenmedi, yasal tazminatlarımız verilmedi. Üstüne üstlük, bu saatten sonra bir muhatap bile bulamıyoruz. Ne ‘franchise’ sahibi ne de ‘Yum! Brands’ bizimle ilgileniyor.
“Geçim derdi boğazımızı sıkıyor. Kirada oturuyoruz, bankalara kredi borcumuz var. Evde bakmakla yükümlü olduğumuz hastalarımız, çocuklarımız var. Zaten kıt kanaat geçiniyorduk, şimdi tamamen açlıkla karşı karşıyayız. Yıllarca bu iş için kendimize, ailemize ayırmadığımız vakti harcadık. Şimdi ise açlıkla, geçim sıkıntısıyla mücadele ediyoruz.
“Adalet İstiyoruz. Bizim sesimizi kimse duymuyor mu? Hakkımızı arayabileceğimiz bir merci yok mu? Adaletin zamanında tecelli etmesini istiyoruz. Sesimizin duyurulmasını, yetkililerin bu duruma bir çözüm bulmasını bekliyoruz. Biz, KFC ve Pizza Hut markalarının başarısı için yıllarca alın teri dökmüş, ancak şimdi mağdur edilmiş işçileriz.”
'YETKİLİLERİ GÖREVE DAVET EDİYORUZ’
“İçinde bulunduğumuz süreç hakkında kamuoyunu bilgilendirmek istiyoruz.” diyen işçiler, şunları sıraladı:
-
8 Ocak 2025: Yum! Brands, İş Gıda ile olan anlaşmasını tek taraflı olarak feshetmiştir.
-
15 Ocak 2025: İş Gıda, çalışanlarına herhangi bir sorun olmadığını belirterek ocak ayı boyunca çalışmaya devam etmelerini sağlamıştır.
-
16 Ocak 2025: İş Gıda, bünyesinde bulunan Krispy Kreme markasını aile içinde başka birine devretmiştir.
-
31 Ocak 2025: İş Gıda, KFC ve Pizza Hut için konkordato ilan etmiş ve çalışanlara maaşların ödenmeyeceğini bildirmiştir.
-
İş Gıda A.Ş.’nin konkordato ilanının planlı olduğu ve şirketin mali kayıtlarının detaylı olarak incelenmesi gerektiği değerlendirilmektedir.
-
Maddi zorluklar yaşandığı belirtilirken, Krispy Kreme şubeleri açılmış ve çalışanlarına ikramiye ödemesi yapılmıştır.
-
İş Gıda, yıllardır çalışanlarının tazminatlarını ödememekte ve bu durum binlerce çalışan için mağduriyete neden olmaktadır.
-
Ocak ayında çalışanlara maaş ödenmezken, şirket içindeki varlık transferleri devam etmiştir.
-
Şirketin geçmiş finansal işlemleri ve borç yapısı incelenmeli, konkordato sürecinin çalışan haklarını ihlal edip etmediği araştırılmalıdır. Binlerce çalışan belirsiz bir süreçle karşı karşıya. Çalışanların haklarının korunması ve sürecin şeffaf bir şekilde yürütülmesi adına yetkilileri göreve davet ediyoruz.
MÜCADELEDE ÖNÜMÜZDEKİ SÜREÇLER
Vatan Partisi İstanbul İşçi Sendika Büro Üyesi Mali Müşavir İlker Işık, işçilerin mücadelesini şöyle değerlendirdi:
“İş Gıda şubat ayında geçici süre ile mahkemeden konkordato süresi almış. Bu geçici süreli bir karar. Mahkeme, konkordatonun gerçekliğini inceleyip karar verecek. Muhtemelen bu süreç iflas kararı ile biter. Rehinli alacaklardan dolayı, işletme bankalara karşı, borçlarının ödenmesi süreci ile karşı karşıya kalacak.
“İşverenin ödeme güçlüğüne düştüğü hallerde ücretin ödenmemesi durumunda, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) bünyesindeki Ücret Garanti Fonu devreye girer. İşçinin İŞKUR’a başvurması halinde ödenmemiş ücretlerinin üç aya kadar kısmı fondan karşılanır. İşçiler bunu talep edebilecek. Patron da basın açıklamasında bunu dile getirmiş. İşçiler ödemelerini alamadıkları için iş akdini sonlandırma hakkı var. Bir yıldan fazla çalışanların kıdem talep hakları var.
“Alacak kaydını yaptırmak için bir aylık süre, konkordato veya iflas ilanıyla başlıyor. Başvurunun, konkordato ilan edilmesi durumunda konkordato komiserliğine; iflasta ise iflas masasına yapılması gerekiyor. Bir aylık sürede başvuru yapılmadığı takdirde, işçi alacaklarına tanınan, banka alacaklarının ardından ilk sırada ödeme hakkı ortadan kalkıyor. Bu mücadele ile ilgili önümüzdeki süreçler bunlar.”