25 Nisan 2024 Perşembe
İstanbul 20°
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Enginarın zorlu hasadı başladı

Sakarya'nın Pamukova ilçesinde yaklaşık 2 bin dönüm alanda ekimi yapılan ve "karaciğer dostu" olarak bilinen enginarların hasadına başlandı.

Enginarın zorlu hasadı başladı
A+ A-

Pamukova'daki mahallelerde yaşayanların geçim kaynakları arasında yer alan enginar, tarım işçilerinin türlü zahmetleriyle çeşitli aşamalardan geçtikten sonra tüketiciye ulaştırılıyor. Sabahın ilk ışıklarında tarlalara gelen işçiler, ellerindeki bıçaklarla kesim yaptıktan sonra enginarları sırtlarında taşıdıkları küfelere doldurarak tarlanın kenarındaki römorklara boşaltıyor. Çiftçiler tarafından traktörlerle taşındıktan sonra sayımı yapılan enginarlar, kamyonlara yüklenerek İstanbul'daki hallere gönderiliyor.

Pamukova Ziraat Odası Başkanı Yaşar Ulukaya, yaklaşık 2 bin dönüm arazide ekimi yapılan enginarın Marmara Bölgesi'nin, özellikle İstanbul'un vazgeçilmez sebzelerinden olduğunu söyledi.

Enginarı genellikle İstanbul'daki Bayrampaşa ve Kadıköy hallerine gönderdiklerini belirten Ulukaya, "Bu ürünün tanıtımını sanırım yeterince yapamadık. Enginarı Karadeniz, İç Anadolu, Ege bölgelerine de satmak istiyoruz ama maalesef tüccarlarımızı buraya bir şekilde çekemedik. Şu anda hasadına yeni başladık, devam ediyor" dedi. Fevziye Mahallesi'nde enginar yetiştiricisi İbrahim Öner de ürün fiyatlarının çiftçiyi memnun etmediğini belirterek, "Geçtiğimiz yıl enginarın tanesi 1,5 liraydı, bu yıl daha belli değil. 2-2,5 lira arasında değişiyor. Bu zamana kadar bu yıla kadar iyiydi ama girdi maliyetlerinin bu yıl çok yüksek olması, fiyatların da düşük olması bizim için iyi olmadı" diye konuştu.

Sakarya pamukova enginar