Futbolcular neden saç boyatıyor? Doping testi iddiası gündemde!
Futbolcuların saç boyatma trendi, son günlerde sosyal medyada ve spor dünyasında dikkat çekiyor. Türkiye'de de çok sayıda futbolcunun tercih ettiği saç boyatma ile doping testi arasında bağ olduğu iddia edildi.

Futbolcuların saç boyatma alışkanlığı, sosyal medyada tartışma konusu oldu. Peki, bu modanın doping testleriyle bir ilgisi olabilir mi? Uzmanlar, saç renginin doping testlerinde rol oynayabileceğini belirtiyor.
SAÇ BOYATMA MODASI VE DOPİNG ARASINDAKİ BAĞLANTI
Birçok kişi, futbolcuların saçlarını sarıya boyamasını doping testlerinden kaçınma stratejisi olarak yorumluyor. Bu teorinin ortaya çıkmasında özellikle sakatlık dönüşü saç rengini değiştiren futbolcuların artması etkili oldu.
BİLİM NE DİYOR? SAÇ RENGİ DOPİNG TESTİNİ ETKİLER Mİ?
Bilimsel araştırmalar, saçtaki melanin pigmentinin, yasaklı maddelerin saça tutunma oranında etkili olduğunu gösteriyor. Koyu renkli saçlar daha fazla melanin içerdiği için, uyuşturucu veya doping maddeleri bu saçlarda daha yoğun tespit edilebiliyor.
ABD’de yapılan bir çalışmaya göre, aynı maddeyi kullanan bireylerde açık renkli saçlarda madde seviyesi "3.1 birim" olarak çıkarken, koyu renkli saçlarda bu oran "14.9 birim" olarak tespit edilmiş. Sputnik'te yer alan habere göre, yani, açık renkli saçlar, testlerde daha düşük madde seviyeleri gösterebilir. Bu durum, bazı futbolcuların doping testlerinden daha rahat geçmek için saçlarını açık renge boyadığı ihtimalini gündeme getiriyor.
SAÇ BOYAMA DOPİNG TESTLERİNİ KANDIRABİLİR Mİ?
Saç boyaları, içeriklerindeki kimyasal maddelerle saç teli yapısını değiştirerek madde testlerinin sonucunu etkileyebilir. Araştırmalar, hidrojen peroksit gibi oksidatif kimyasalların, saçtaki doping veya uyuşturucu maddeleri ciddi oranda azalttığını gösteriyor.
1997 yılında yapılan bir çalışma, saç boyamanın uyuşturucu testlerinde tespit edilen madde oranlarını %40 ila %60 arasında düşürebileceğini ortaya koydu.
Bleaching (saç ağartma) işlemlerinin ise madde seviyelerini %98’e kadar yok edebildiği raporlandı. Ancak bu, doping testlerini tamamen geçersiz kılacak kadar etkili bir yöntem mi? Uzmanlara göre, modern testler bu tür dış etkilere duyarlı olacak şekilde geliştirildiği için, sadece saç analizine bel bağlanmıyor.
Saç renginin doping testlerinde belirli bir rolü olduğu bilimsel olarak destekleniyor. Ancak, futbolcuların saç boyatma eylemlerinin doping testlerinden kaçmak için bilinçli bir strateji olup olmadığı kesin olarak kanıtlanmış değil. Fakat, sosyal medyada tartışılan bu teori, spor dünyasında dikkat çekmeye devam edecek gibi görünüyor.