20 Nisan 2024 Cumartesi
İstanbul 13°
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Hassa’da son üzüm hasadı yapıldı

Hassa’da son üzüm hasadı yapıldı
A+ A-
HÜSEYİN GÜLER / HATAY

Üzüm üretimi denildiği zaman ilk akla gelen yerlerden biri de Hatay’ın Hassa ilçesi. Hatay üzümünün yüzde 97 gibi büyük bölümü, Hassa ilçesinde üretiliyor. İlçede yaklaşık 50 bin dekar üzüm bağı var. Dekar başına 1.5 ile 2 ton üzüm veren bu bağlar, bölgenin en güzel yerlerinde, Amanos dağlarının eteklerinde bulunuyor.

Hasat, Hassa’da üç ay sürüyor. Eylül ayında artık son üzümler de toplanır, yüzde 15’i pekmez ve meyve suyu olarak değerlendirilir. Hassa’nın son üzüm hasadında Hassa Belediye Başkanı Mehmet Karataş ve bağlarda son üzümlerini kesen bağcılarla görüştük.

EN KALİTELİ PEKMEZ HASSA’DA

Hassa Belediye Başkanı Mehmet Karataş, ilçede üzüm üretiminin uzun yıllara dayandığını belirterek, “Osmanlı döneminden bu yana bu topraklarda, üzüm bağları bulunduğunu biliyoruz. Üzümlerimiz sofralık ve en güzeli de yerli pekmez olarak değerlendirmekteyiz. Halkımız evlerinde üzüm kurutması da yapıyor. Bizim üzümler doğal, kuru üzüm doğal, pekmez doğaldır. Yine bizim ilçemizin nar ekşisi de kalitelidir. Çünkü katkı maddesi kullanılmamaktadır. Pekmezlerimizde, mayalanması için sadece toprak kullanıyoruz. Onun dışında bir gram katkı maddesi bulamazsınız.” dedi.

“İlçemizin bir tarafı Suriye, bir tarafı Amanos dağları ile çevrilidir. İki dağın arkasına sıkışmış gariban bir ilçeyiz” diyen Belediye Başkanı Karataş, hava ve sularının çok temiz olmasını da gururla anlatıyor. Karataş, kooperatifleşme olsa üzüm, nar ekşisi, pekmez gibi ürünlerin daha rahat pazarlanacağını ve üretim alanlarının daha da genişleyebileceğini belirtti, belediyede kurdukları kadın kooperatifi aracılığıyla da yöresel ürünlerin, yol boyunca pazarlandığını söyledi.

EMEĞİMİZ DİKKATE ALINMIYOR

Üreticiler, tarlasında en iyi üzümleri üretiyor. Ancak üretici ile tüketici arasına konulan engellerin kaldırılmasını istiyorlar. Üzüm üreticisi Rıfat Demir şöyle diyor: “Biz bu dağlarda en kaliteli üzümü üretiyoruz ama kazancımız olmuyor. Biz iki liradan satıyoruz, biraz aşağıya pazara inin üzüm beş liradan satılıyor. Marketleri söylemiyorum. Onların fiyatları, bunun iki katı. Harika üzümler ama bizim emeğimiz dikkate alınmıyor. Bizim girdilerimiz uçtu. Mazot, gübre, zehir fiyat olarak el yakmakta bizim üzüm satışlarımız ise yerde sürünmektedir.”

ÇİFTÇİ, YERLERDE SÜRÜNÜYOR

Üretici Ramazan Çakır da Cumhurbaşkanına şu çağrıyı yaptı: “Sizler mitinglerde söz vermiştiniz, suyunuz, yollarınız yapılacak demiştiniz. Buraları kontrol eden yöneticileriniz sizlere doğru bilgi vermiyor. Onların sözüne göre söyledikleriniz yapılıyor ama bizim durumumuz ortada. Çiftçi yerlerde sürünüyor. Çiftçi ürettiğinin karşılığını alamıyor.”

HASADI ANLATAN MOZAİKLER HATAY ARKEOLOJİ MÜZESİ’NDE

Üzüm yetiştiriciliğinde önemli bir yere sahip Hatay'ın Hassa ilçesindeki kazı çalışmalarında gün yüzüne çıkarılan ve üzerinde üzüm hasadını anlatan figürlerin bulunduğu Geç Roma Dönemi’ne ait mozaikler, sergileniyor. Hassa ilçesindeki Mazmanlı Mahallesi'nde kaçak kazı sırasında keşfedilen ve 2002'de yapılan kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkarılan 6 metrekarelik mozaik, 2016'dan bu yana Hatay Arkeoloji Müzesi'nde özenle muhafaza edildi. Hatay Arkeoloji Müzesi Müdürü Ayşe Ersoy, 6 metrekaresi sağlam olarak günümüze ulaşabilmiş mozaiğin üzerinde eşek üstünde içerisi üzüm dolu bir küfe ve bu küfenin bir işçi tarafından götürülmesini anlatan figürlerin yer aldığını aktararak, bu çalışmayla MS 5. ve 6. yüzyılı günümüze taşıdıklarını dile getirdi.

hasat Hassa üzüm