Kapılarınızı işitme engelli sporculara açın!
İstanbul Gençlik Spor Kulübü Kadın Basketbol Takımı, işitme engelli milli basketbolcuların yetişmesine ve gelişmesine öncülük ediyor. Takımın Baş Antrenörü Burcu Pelister, Türkiye’nin pek çok şehrinde işitme engelli basketbolcuların olduğunu belirtti.


Türkiye İşitme Engelliler Spor Federasyonuna bağlı kurulan İstanbul Gençlik Spor Kulübü İşitme Engelli Kadın Basketbol Takımı, İşitme Engelli Kadın Milli Takımı sporcularına yer vererek sporcuların Deaflympics Olimpiyatları’na hazırlanmasını sağlıyor. Takımdaki 12 basketbolcudan 5’i işitme engeli. Takımın faaliyetlerini Baş Antrenör ve İşitme Engelli Kadın Basketbol Milli Takımı Koçu Burcu Pelister Aydınlık’a anlattı. İşitme engeli olan ve olmayan sporcuların bir arada çok uyumlu bir şekilde basketbol oynadığını dile getiren Pelister, tüm basketbol kulüplerine işitme engelli basketbolcuları bünyelerine almaları çağrısında bulundu.
Takımlarının kamu eliyle kurulduğunu ve sporcuların da sözleşmeli bir şekilde basketbol oynadığı için kendilerini çok güvende hissettiğini belirten Burcu Pelister, takımın kuruluş aşaması ile ilgili şu ifadeleri kullandı:
“Biz işitme engelli milli takım sporcuları üzerinde kurulan bir kulübüz. Türkiye Basketbol Federasyonu bünyesinde işitme engelli milli takım sporcularına yer vererek onların Deaflympics Olimpiyatları’na hazırlanmasını istiyoruz. İstanbul Gençlik ve Spor İl Müdürü Sayın Muhittin Özbay desteklerini bizden esirgemiyor. Ben İstanbul Gençlik Spor İl Müdürlüğü antrenörüyüm ve aynı zamanda İşitme Engelliler Kadın Basketbol Milli Takımı Antrenörlüğü görevini yürütmekteyim. Kulübümüzde tüm ekibimiz kadrolu antrenör ve personellerden oluşuyor. Kamu kulübü olmamız sebebiyle, sporcuların da sıcak bir evi oluyoruz diyebilirim.
SÖZLEŞMESİZ LİG!
“KBBL sözleşmesiz bir lig. O yüzden sporcular sözleşme imzalamalarına gerek olmadan kulüplerle anlaşarak bu mücadeleyi sergiliyorlar. Biz kamu kurumu olduğumuz için sözleşme yaparak sporcuların her türlü ihtiyaçlarını garanti altına alıyoruz. Böylece oyuncular da kendilerini daha güvende hissediyor. Aynı zamanda takımımızda üniversite öğrencileri var. Üniversite öğrencilerinin derslerine göre izin alma ihtimallerini anlayışla karşılıyorum. Onlara farklı programlar yazıyorum. Oyuncularımın normal yaşantılarını, eğitim hayatlarını devam ettirmeye yönelik hizmet vermiş oluyoruz.
‘MAÇ EKSİKLERİNİ GİDERİYORLAR’
“İstanbul Gençlik Spor Kulübü'nün kaptanı olan Ecrin Köse, Pelin Yılmaz, Nurcan Altuboğa, Elif Yaren Arslan ve Selin Çalışkan olmak üzere 5 tane işitme engelli sporcumuz var takımımızda. Bu takım kurulurken İstanbul Gençlik ve Spor İl Müdürü Sayın Muhittin Özbay’a İşitme Engelliler Milli Takım seviyesi ile KBBL’nin aynı olduğunu, milli takım oyuncularımızın maç eksiğinin bulunduğunu söyledim. Maç eksiğimizi gidermemiz için böyle bir kulübe ihtiyacımız vardı. İl Müdürümüz de bu anlayışı göstererek takımımızın kurulmasına öncülük etti. Kulüp Başkanımız Sayın Ümit Aslan çok sağduyulu. Yönetim anlamında da kamu olmamızdan kaynaklı bütün desteğimizi sporcularımız hissediyor.”
‘SPORUN DİLİ YOK’
İşitme engelli basketbolcuların, engeli olmayanlardan herhangi bir farkı olmadığını söyleyen Burcu Pelister, “Sporun dili yok. Yani işitme engellilik sadece dil farklılığı aslında. Sporda bu engel ortadan kalkıyor. Biz aslında diğer tüm kulüplere bu mesajı vermeye çalışıyoruz. Antalya'da, Hakkari'de, Şırnak'ta ve birçok ilde işitme cihazı olan ve basketbol oynayan kızlarımız var. Onlara, işitme engelli branşı olmayan kulüplerin kapılarını açması lazım. İşte biz bunun öncülüğünü bu takımla yapmaya çalışıyoruz.” dedi.
‘HİÇBİR FARKIMIZ YOK’
Basketbolcu Şevval Çiftçi de işitme engelli takım arkadaşlarıyla herhangi bir anlaşmazlık yaşamadıklarını ve tam bir uyum içinde olduklarını belirtti. Takım olarak işaret dili de öğrendiklerini belirten Çiftçi, şu ifadeleri kullandı: “12 yaşından beri basketbol oynuyorum. Kulübümüz daha yeni kuruldu. Biz ilk oyuncularıyız. İşitme engelli arkadaşlarımla basketbol oynarken hiçbir fark yok gibi geliyor bize. Örneğin yabancı oyuncularla nasıl İngilizce anlaşıyorsak işitme engelli arkadaşlarımızla da öyle farklı bir dille anlaşıyoruz. Biz de işaret dili öğrenmeye çalışıyoruz. Belli başlı işaretleri öğrettiler. İletişimimizi nasıl daha güçlü hale getirebiliriz ona çabalıyoruz. O nedenle sıkıntı yaşamadan çok iyi anlaşıyoruz. Mesleki açıdan basketbol işaret diline de takım olarak hakimiz. Günlük yaşamda da belli başlı işaretleri biliyoruz. Ama daha da ilerleyebileceğimizi düşünüyorum. Bu takımla bir üst lige çıkmayı hayal ediyoruz. Burcu Hocamızı da çok seviyoruz. Çünkü bizi Burcu Hocamız bir araya getirdi. Okulu olan, il dışından gelen, işitme engelli olan tüm arkadaşlarımızı bir araya getirdi. Hocamızı seviyoruz.”
‘ASLA PES ETMEYİN’
Takım Kaptanı Ecrin Köse ile yaptığımız röportajda Burcu Pelister işaret diliyle sorularımızı Köse’ye aktardı. İşaret diliyle yine sorularımızı cevaplayan Ecrin Köse, 17 yıldır basketbol oynadığını söyledi. Aynı zamanda İşitme Engelliler Basketbol Milli Takımı Kaptanlığı da yaptığını belirten Köse, yaşadığı zorlukları anlattı. İşitme engelli çocuklara tavsiyelerde bulundu:
“Daha önce çok zorluklar yaşadım. Ama şimdi işaret dili bilen bir hocayla birlikteyim. O yüzden çok iyi anlaşıyorum. Daha önceki yaşadığım zorlukları hiç yaşamıyorum. İşaret dili bilmeyen kulüplerle oynadığım zaman anlamadığım çok fazla şey oluyordu. Ve o yüzden sorumluluk alamıyordum. Çok fazla zorluk yaşadım. Ama bu zorluklara rağmen pes etmedim. Hedefimiz TKBL'ye çıkmak. Takım arkadaşlarımla birlikte play-off turunu kazanıp inşallah TKBL'ye çıkan, kupayı alan takım olmak istiyoruz. Olmazsa, dünyanın sonu gelmeyecek. Mücadeleye yine devam edeceğim ama şimdiki hedefim bu.
“Benim paylaşımlarıma bakan çok sayıda işitme engelli çocuk var. ‘Sen nasıl başardın, nasıl yapıyorsun?’ diye soruyorlar. Bütün baskılara rağmen pes etmeden devam etmelerini istiyorum. Ben de kendi yaşantımla kardeşlerime örnek olmaya çalışıyorum.”