09 Aralık 2024 Pazartesi
İstanbul 13°
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Kilosu 250 TL'ye çıkabilir! Altın meyvenin hasadı dağlarda başladı

Dünyanın en kaliteli ve en fazla kuru incirinin üretildiği Aydın'da hasat zorlu şartlarda devam ediyor. Zamanla yarışan üreticiler, kilosu 140 TL olarak açıklanan incirin 250 TL'ye yükselmesini bekliyor. İşte en az 10 elden geçen incirin sofralara yolculuğu

Kilosu 250 TL'ye çıkabilir! Altın meyvenin hasadı dağlarda başladı
A+ A-

Efeler Diyarı Aydın’da ilin sembol ürünü olan incir hasadı devam ediyor. Geçtiğimiz haftalarda yaşanan yağışlar ve sonrasında etkili olan imbat (deniz yeli) rüzgarları nedeniyle ürünü kurutmakta sıkıntı yaşayan üreticiler, hava durumunun mevsim normallerine dönmesi ile birlikte rahat bir nefes aldı.

Kilosu 250 TL'ye çıkabilir! Altın meyvenin hasadı dağlarda başladı - Resim : 1

Tariş tarafından hava şartlarındaki olumsuzluk nedeniyle revize edilerek birinci kalite incirin 116 TL’den 140 TL’ye yükseltilmesinin ardından Aydın ve çevresinde yaklaşık 15 gündür incirin en sevdiği hava olan gündüz sıcak gece de poyraz esmesi ile incir üreticisi adeta çifte bayram yapmaya başladı.

Sabahın erken saatlerinde bahçeye girip hasada başlayan incir üreticisi önce, incir ağaçlarından toplanma evresine gelmiş incirleri tek tek düşürüyor. Daha sonra incir hasadına özel örülmüş sepetlerle toplanan incirler sergi adı verilen kurutma seraların taşınıyor. Burada her gün kurusu alınan incirler daha sonra seçilmek üzere depolara taşınıyor. Yaklaşık 2 ay boyunca her hafta devam eden bu işlem ile Aydın’da incir hasadı sona eriyor.

Kilosu 250 TL'ye çıkabilir! Altın meyvenin hasadı dağlarda başladı - Resim : 2

Bu yıl sezona mevsim şartlarındaki olumsuzlukla nedeniyle oldukça sıkıntılı başladıklarını ancak son 2 haftadır düzelen havalar sayesinde incirde kalitenin arttığını belirten Aydınlı üreticilerden Yunus Emre Kılınç, “Allah’a şükür sezon iyi gidiyor. Kalitemiz çok güzel. Rekoltemiz düşük. İlk açıklanan fiyatlar düşüktü. Havalar yağınca revize edilip yükseltilen fiyatlar bizi mutlu etti” diye konuştu.

'KALİTE VE FİYAT GAYET İYİ'

Kilosu 250 TL'ye çıkabilir! Altın meyvenin hasadı dağlarda başladı - Resim : 3

Bu yıl bahçesini sezona iyi hazırlayan ve kuzey bölgelere bakan incirliklerde kalitenin oldukça iyi olduğunu ancak ileklemede yaşanan genel bir sorun nedeniyle rekolte düşüklüğü yaşandığını belirten Mümin Kılınç ise “Havalar düzeldi incir mahsulündeki kalite düzeldi. Bu yıl mevsim yağışları çok oldu. Bu nedenle yağışın fazla olduğu yerlerde kalite düşüklüğü oldu. Yağış az olan yerlerde kalite yüksek. Ancak rekoltede yüzde 20’den yüzde 60’a kadar varan rekolte düşüklüğü söz konusu. Ancak kalite ve fiyat gayet iyi” diyerek ümitlerinin yorgunluklarını dindirdiğini belirtti.

Kaynak: İHA
İncir Aydın İncir hasatı altın meyve