Kulturtreff 40. yılını kutladı: ‘Yüreğimiz tam bağımsız Türkiye için atıyor’
Kulturtreff Stuttgart Derneği 40. yılını coşkuyla kutladı. 1985'te Stuttgart ve çevresindeki Aydınlıkçıların öncülüğüyle kurulan dernek ‘Tam Bağımsız Türkiye’ mücadelesi için sayısız eyleme imza attı. Dernek adına açıklama yapan Ali Derya Doğan 2025 hedeflerini Aydınlık Avrupa'ya açıkladı.


Kulturtreff (Kültürlerin Buluşması) 40. kuruluş yılını coşkulu bir ortamda Stuttgart'ta kutladı. Kulturtreff Yönetim Kurulu adına Aydınlık Avrupa’ya konuşan Ali Derya Doğan yaptıkları çalışmaları açıkladı. “40. kuruluş yılını kutladığımız Kulturtreff 1985 yılında Stuttgart ve çevresindeki Aydınlıkçıların öncülüğüyle kuruldu.” diyen Doğan şu açıklamayı yaptı:

“Bilindiği üzere, yurtdışına işçi göçümüz 65.yılına girdi. Biz, Avrupa'nın farklı ülkelerinde yaşayan Türkler, yıllar önce birkaç yıllığına buralara gelmiştik. Amacımız, ülkemizde kendimizi ve ailemizi geçindirebilecek, yeterli miktarda birikimi yapıp, en kısa sürede vatanımıza geri dönmekti. Ama ülke gerçekliğimiz buna imkan vermediği gibi, her yıl daha da kötüye gider bir durum aldı. Ardından gelen zaman içerisinde önce 12 Mart Muhtırası, sonrasında 12 Eylül askeri faşist darbesi, dönüş isteklerimizi hem köreltti ve hem de ülkemizde neler oluyor sorusuna karşı duyarlılığımızın artmasına neden oldu. Diğer yandan ise, ülkeden buralara kaçışlar bir hayli yoğunlaştı. İşte tamda bu süreçte, buralarda ki, yurttaşlarımızda örgütlenme bilinci hızlı sıçramalara sebep oldu. 40. yılını müzikal içerikli bir şenlikle kutladığımız Kulturtreff Derneği'de 1985 yılında resmen kurulmuş oldu.
"Derneğimizin kuruluş amacı, Stuttgart ve çevresinde yaşayan Türk toplumunun, kültürünü ve benliğini kaybetmeden Alman toplumu ile uyumlu yaşanmasını sağlamaktı. Kulturtreff ismi ise, derneğin şimdiki ve o zamanki lokalinde Alman, Türk ve diğer milletlerden grupların faaliyet gösteriyor olmasıydı. Yani kültürler buluşuyordu.”

‘ERMENİ SOYKIRIMI YALANINA KARŞI MÜCADELE ETTİK’
“Derneğin başlıca faaliyetleri: Türklerin dilden kaynaklı yaşadıkları problemlere yardımcı olmak, çeşitli kurslar, kültürel ve siyasi konularda konferans ve paneller düzenlemek, Alman kurumlarıyla birlikte gençlerin uyuşturucudan uzak durmalarını sağlamak, öğrencilere derslerinde yardımcı olmak.
Kulturtreff Türk toplumu tarafından tanınan ve değer verilen bir dernek. Türkiye’yi ve Türkleri ilgilendiren her konuda aktif görevler aldı. Ermeni soykırımı yalanına karşı etkin bir şekilde çalıştı, Lozan’a, Berlin’e ve Paris’e otobüsler dolusu insanın katılmasını sağladı.”

‘EMPERYALİZME VE BÖLÜCÜLÜĞE KARŞI ÇIKTIK’
“Bizlerin buralarda dernek çatıları altında toparlanmamızın gerekçesi ise, Avrupa ülkelerinin hiç birinde siyasi bir parti adı ile örgütlenmeye müsaade edilmeyişindendir. Kulturtreff'i kuranların ağırlıklı olarak o dönem ki, Aydınlıkçılar olması, doğal olarak buraları o siyasi örgütlenmelerin yurtdışı temsilcilikleri durumuna dönüştürdü. İşte o gün, bu gündür yılmadan, usanmadan ve de bıkmadan bu örgütlü mücadeleyi, Tam Bağımsız Türkiye için onurla yürütüyor, gündeme uygun eylemlikler örgütlüyoruz. 40 yıllık süre içinde tüm eylemlerimizde ve siyasi çalışmalarımızda, Türkiye'yi sahiplenmeyi, ABD emperyalizmine karşı durmayı, bölücülüğü teşhir etmeyi, milletimizin birliğini önemsemeyi hep kendimize ilke edindik. Bu bağlamda, Mehmetçiğimize sahip çıkma yürüyüşleri, Denktaş ile Dayanışma eylemleri yanı sıra 10 yıl süren ‘Ermeni Soykırımı Emperyalist Bir Yalandır’ mücadelesinden tutun da, şanlı Silivri mücadelesine, Levent Kırca'nın tiyatro gösterilerinden, çok çeşitli aydınlanma konferanslarına dek tüm eylemlerin örgütleyicisi sorumluğunu üstlendik. Uzun yıllar içinde, yüzlerce etkinlik düzenledik.”
‘BU YILIN İLK BULUŞMASINI TÜRKÜ VE HALAYLAR İLE BAŞLATTIK’
“Önümüzdeki zaman içerisinde; Mart ayını, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne ve Diyarbakır Anneleri ile Dayanışmaya, Nisan ayını; Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamalarına, Mayıs ayını; 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı kapsamında, yurtdışında yaşayan gençlerimizin, Türkiye'deki gençlik hareketleri ve bize düşen sorumluluklarımız üzerine bir gençlik kampı düzenleyeceğiz. Stuttgart ve çevresinde yaşayan Türk Toplumu bizlerin yurtseverliğini iyi biliyor ve desteklerini şimdiye kadar hiç esirgemediler. Biz, Kulturtreff yöneticileri olarak, milletimizin acısında, acıyı paylaşmayı, mutluluğunda mutlu olup halaya durmayı, emperyalizme karşı mücadelesinde, kol kola kenetlenip bayrak sallamayı bilenlerdeniz. Bu amaçla bu yılın ilk buluşmasını Türkü ve halaylar ile başlattık ve gecemizin başında yitirdiğimiz mücadele arkadaşlarımızdan, Ali Özdemir'i, Nihat Gülenler'i ve Bülent Atalay'ı yad ettik. Yürüdüğümüz yolun çetin olduğunu biliyor, bu yolu milletimizle birlikte, tam bağımsız Türkiye'yi kurana kadar yürümeye söz veriyoruz.”

Devrim şehitleri Frankfurt’ta anıldı
AYHAN MENTES / FRANKFURT
Kulturtreff e.V Frankfurt Derneği devrim şehitlerini anma toplantısı düzenledi. Başta Uğur Mumcu olmak üzere tüm devrim şehitlerini anmak için bir araya gelindi.
Dernek Başkanı Eylem Demirel'in açılış konuşmasıyla başlayan etkinlikte gazeteci İrfan Ergi'nin ‘Osmanlı'dan Günümüze’ adlı sunum yaptı.
Gazeteci İrfan Ergi: "624 yıllık Osmanlı ve 102 yıllık Türkiye Cumhuriyeti döneminde de aydınlara, gazetecilere yazar ve kanaat önderlerine karşı işlenen cinayetler süreklilik arz etti, Osmanlı’nın reform çabalarına girdiği II. Meşruiyet döneminde Hasan Fehmi ile başlayan cinayetler milli mücadele döneminde de Mustafa Suphi, Ali Şükrü'lerle devam etmiş özellikle 12 Eylül darbesine giden süreçte istikrarsızlaştığı, sağ ve sol bölünmeyi arttırma maksatlı cinayetler 1990’lı yıllarda Kemalist vatansever aydınlar hedefe konularak devam etti. Cinayetler, Böylece Cumhuriyet ideolojisinin halkla fikirsel bağlarının koparılıp, emperyalist projeler doğrultusunda muhafazakâr gericiliğin önü açılırken, bugünkü Türkiye’nin temel taşları olarak işlendi." dedi.
Konukların sorularıyla, sunum sohbet havasında geçerken yöre sanatçımız Erhan Eren sazıyla ve sözüyle anma gecesine renk kattı.