25 Nisan 2024 Perşembe
İstanbul 16°
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Kuru incir için iki rüzgâr çok önemli

Uluslararası Sert Kabuklu ve Kuru Meyveler Konseyinin 2020-2021 verilerine göre, dünyada 148 bin ton olan kuru incir üretiminin 85 bin 500 tonu Türkiye'de gerçekleştirildi.

Kuru incir için iki rüzgâr çok önemli
A+ A-

Türkiye'den geçen sezon 97 ülkeye 70 bin 647 ton gönderilen kuru incirden 258 milyon dolarlık girdi sağlandı. Kuru incirin en önemli ihracat pazarı ise İngiltere, Almanya ve Fransa oldu.
Kuru incirde 7 Ekim'de başlayan 2022-2023 ihracat sezonunun ilk ayında ise 56 milyon 420 bin dolar gelir elde edildi.

EN BÜYÜK PAY AYDIN’IN

Türkiye'deki kuru incir üretiminin önemli kısmı Aydın'da yapılıyor. Kentte 370 bin dekar alandaki 6,5 milyon ağaçtan yaklaşık 70 bin tonluk kuru incir üretimi gerçekleştiriliyor.
Aydın incirini kaliteli kılan en önemli faktör ise rüzgâr. Hasat döneminde gündüz meltem, akşam saatlerinde esen poyraz, incirin istenilen olgunluğa ulaşmasını sağlıyor. Daha sonra dalında kuruyan incir kendiliğinden yere düşüyor. Yerden toplanan incirler, güneşin altında sergide 3-4 gün bekledikten sonra işleme merkezlerine götürülüp satışa hazır hale getiriliyor.

YÜZDE 85'İ İHRAÇ EDİLİYOR

Germencik Tariş İncir Birliği Başkanı Mustafa Bircan, Türkiye'nin kuru incirde dünyada söz sahibi olduğunu söyledi. Bircan, "Ürettiğimiz ürünün de yüzde 85'ini ihraç ediyoruz. Kendi öz değerlerimizi sattığımız için mutlu oluyoruz." dedi.
"Kuru incir" dendiğinde akla ilk Aydın'ın geldiğini vurgulayan Bircan, şunları kaydetti: " Yağışların yanında özellikle hasat döneminde gündüzleri deniz tarafından rüzgâr esiyor, akşamları da poyraz esiyor. Bu, incirin kalitesini çok müthiş şekilde artıyor. Kaliforniya ile Aydın'ın iklimi aynı. 1970'li yıllarda oraya buradan fidan götürülüyor. İncir bahçelerinde test ediyorlar ama buradaki kalite yok. Neden yok? Bütün verilere bakıyorlar ama tek unuttukları şey Kaliforniya'da bu iki rüzgârın olmaması." n AYDIN-AA

Son Dakika Haberleri