Marmara'da gizli fay mı var? Naci Görür açıkladı
Her deprem sonrası gündeme taşınan "gizli fay" iddialarına son noktayı Prof. Dr. Naci Görür koydu. Marmara Bölgesi’nin yer bilimciler tarafından detaylı şekilde incelendiğini belirten Görür, buranın “avuç içi gibi bilinen” bir coğrafya olduğunu vurguladı.


Marmara Bölgesi’nde meydana gelen her deprem, olası büyük İstanbul depremini yeniden gündeme getirirken, bölgede bulunduğu iddia edilen gizli fay hatları da tartışma konusu oluyor. Kuzey Anadolu Fayı’nın (KAF) geçtiği Marmara Denizi’ne kıyısı bulunan 7 il ve 50 ilçe yer alırken, bazı uzmanlar MTA haritalarında görünmeyen ancak aktif olduğu öne sürülen gömülü ya da gizli fay hatlarına da dikkat çekiyor.
Milliyet gazetesinden Tunca Bengin'in haberine göre, Bursa’daki üç üniversitenin ortaklaşa yürüttüğü araştırmada, 7.3 büyüklüğünde deprem üretebileceği öne sürülen yeni bir fay hattının tespit edilmesi, gizli fay tartışmalarını yeniden gündeme taşıdı.
'BÜTÜN ARAŞTIRMALARI YAPTIK, HARİTASINI ÇIKARDIK'
Bilim Akademisi üyesi yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür bu konuda şunları kaydetti:
“Yok öyle bir şey. Biz oraların bütün araştırmalarını yaptık, haritasını çıkardık, dünyada yayınladık. Daha sonra da bir takım çalışmalar oldu. Bugün bütün Kuzey Anadolu Fayı çok büyük oranda bilinmektedir. Tahmin edildiği gibi çalışmaktadır. (Gizli fay) Varsa da irili ufaklı küçük faylar zaman içerisinde onlarda bulunabilir, bunlar olayı değiştirecek bir şey değil ki. Bunlara ‘uyuyan fay’ gibi nitelendirmeler de saçmalık. Araştırmaya dayalı olmadan herkes bir şeyler söylüyor.”
Silivri açıklarından Yeşilköy açıklarına uzanan Kumburgaz Fayı ile Adalar’ın güneyinden geçen fay hattının ciddi risk taşıdığına dikkat çeken Prof. Dr. Naci Görür, "Her biri yaklaşık 70-75 kilometre uzunluğunda. Eğer bu iki fay aynı anda kırılırsa, 7.6 büyüklüğüne varan bir deprem meydana gelebilir. Yalnızca Kumburgaz Fayı kırılırsa 7.2’nin üzerinde, sadece Adalar segmenti kırılırsa ise 6 civarında bir deprem beklenir. Ayrıca bu fayların birbirini tetikleme ihtimali de söz konusu" ifadelerini kullandı.
Görür’ün açıklamaları, Marmara Denizi çevresindeki deprem riskinin hâlâ geçerliliğini koruduğunu bir kez daha gözler önüne sererken, "gizli fay" tartışmalarının bilimsel temelden uzaklaştığına da dikkat çekiyor.