Mehmet Şimşek'ten elinde altın olana kötü haber: Takibe alınıyor
Hazine ve Maliye Bakanlığı, son dönemde alım satımında artış yaşanan kesme altına yönelik çalışma başlattı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ilave adımların atılacağını duyurdu.


Hazine ve Maliye Bakanlığı, ince şerit halindeki altının kesilerek satışında artış yaşanması ve tüketici mağduriyeti oluşması üzerine harekete geçti. Bir standardı bulunmayan söz konusu ürünün alım satımına ilişkin usul ve esaslar belirlenecek. Mehmet Şimşek 'Kayıt dışılığın önlenmesine yönelik çalışmaların kararlılıkla sürdürüldüğünü ve altın ürünlerine yönelik gözetimin de artacağını' duyurdu.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, finansal sektörün güvenilirliği ve Türkiye'de Mali Eylem Görev Gücü (FATF) standartlarına uyum süreci kapsamında kayıt dışı ekonomik faaliyetlerle mücadelenin daha etkin yürütülmesi için çeşitli çalışmalar yürütüyor.
ÇEKME ALTINA DÜZEN GELİYOR
Basılı kıymetli madenlere ilişkin yapılan düzenlemeler sonrasında, altının ince şerit haline getirilmesi ve çeşitli şekillerde kesilmesi veya işlenmesiyle oluşturulan "çekili altın" ya da "kesme altın" şeklinde tabir edilen ürünlerin satışında artış yaşandığı görüldü. Bu kapsamda kıymetli maden sektörüne yönelik de adım atılacak ve takibe alınacak.
Bu şekilde çok küçük miktarlarda altın satılması ve bunların herhangi bir standardının bulunmaması nedeniyle yatırım amacıyla alım gerçekleştiren tüketicilere satışın suiistimale açık olduğu değerlendirildi. Herhangi bir standardı bulunmayan söz konusu ürünün tanımının yapılması ve yurt içinde alım satımına ilişkin usul ve esasların belirlenmesine yönelik mevzuat çalışmaları tamamlandı.
'İLAVE ADIMLAR ATILACAK'
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de Bakanlığı tarafından kıymetli maden piyasasında kayıt dışılığın önlenmesine yönelik çalışmaların kararlılıkla sürdürüldüğünü ve çalışmalar tamamlandıkça ilave adımların atılacağını söyledi. Şimşek, şunları kaydetti:
"Sektörler ve işletmeler bazında olduğu gibi pek çok piyasada da kayıt dışılığın önlenmesi için adımlarımızı sıkılaştırıyoruz. Böylece tüketicileri korurken altın ürünlerine yönelik gözetimi de artırıyoruz. Düzenlememizle sektörde konuya ilişkin belirsizliğin ortadan kaldırılması ve altın ticaretinde uluslararası standartlara uyumun artırılması da hedefleniyor."