Meşhur Karadeniz yemeği bu malzeme ile bambaşka oluyor! Bursa usulü lahana sarması tarifi
Anadolu mutfağının geleneksel lezzetlerinden biri olan lahana sarmasına Bursa’nın meşhur kestanesi eklenerek benzersiz bir tarif ortaya çıkıyor. İşte, Bursa usulü zeytinyağlı kestaneli lahana sarması tarifi!


Türk mutfağında lahana sarması denildiğinde ilk akla gelen yerlerden biri Karadeniz olsa da, Bursa’nın kendine has bir yorumu var. Meşhur Bursa kestanesiyle harmanlanan zeytinyağlı lahana dolması, hem lezzeti hem de farklı aromasıyla damaklarda unutulmaz bir tat bırakıyor. Bursa’da "kelem" olarak bilinen lahana ile yapılan bu yöresel tarif, mutlaka denemeniz gereken lezzetler arasında!
BURSA USULÜ LAHANA SARMASI İÇİN MALZEMELER
1 adet lahana
3 su bardağı pirinç
3 su bardağı su
750 gram kestane
150 gram kuru üzüm
3 adet kuru soğan
1,5 su bardağı zeytinyağı
3 tatlı kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı şeker
5 tatlı kaşığı kuru nane
3 tatlı kaşığı yenibahar
1 tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı karabiber
KESTANELİ LAHANA SARMASI NASIL YAPILIR?
1. Lahanaları ve iç malzemeleri hazırlayın:
Lahanaları sıcak suda haşlayarak yapraklarına ayırın.
Kestaneleri hafifçe haşlayıp kabuklarını soyun.
Kuru üzümleri ayıklayın.
2. İç harcı hazırlayın:
Kuru soğanları küçük küçük doğrayıp zeytinyağıyla kavurun.
Üzerine 3 su bardağı su ekleyip kaynatın.
Su kaynayınca pirinçleri ekleyerek suyunu çekene kadar pişirin.
Pişen harca şeker, baharatlar, kuru üzüm ve kestaneleri ekleyerek iyice karıştırın.
3. Lahanaları sarın:
Lahana yapraklarına iç harçtan koyup sarın.
Tencerenin dibine lahana koçanları yerleştirerek sarmaları dizin.
4. Pişirme:
Tüm sarmalar dizildikten sonra üzerine 3 su bardağı su ekleyin.
Orta ateşte pişirin ve lezzetini iyice almasını sağlayın.
Bursa’nın geleneksel mutfağından sofralarınıza gelen bu kestaneli lahana sarması, klasik tariflere lezzetli bir alternatif sunuyor. Misafirlerinizi şaşırtacak ve damaklarda iz bırakacak bu tarifi mutlaka deneyin!
Afiyet olsun!