Putin'den uzun süreli savaşa hazırız mesajı: Sonuç için gücümüz de kaynağımız da var
Putin, çatışmanın kök nedenlerini ortadan kaldırmadan kalıcı barışın mümkün olmadığını söylüyor. Moskova, hedeflerine ulaşmak için gerekirse uzun süreli bir savaşa hazır olduğu mesajını veriyor. Kilit nokta, Rusya’nın kontrolündeki beş bölge.


Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'nın Ukrayna’daki çatışmanın kök nedenlerini ortadan kaldırarak “kalıcı ve sürdürülebilir bir barış” sağlamayı hedeflediğini söyledi. Açıklama, pazar günü Rossiya 1 televizyonu tarafından yayımlanan bir röportajdan alıntı olarak paylaşıldı.
Röportajdan bir kesit, gazeteci Pavel Zarubin’in Telegram kanalında yayınlandı. Bu videoda Putin, Rusya’nın 2022’de başlattığı süreci “mantıklı bir sonuca ulaştırmak için yeterli güce ve kaynağa sahip olduğunu” belirtti. Bu süreçte Moskova’nın temel hedeflere ulaşmayı amaçladığını vurguladı.
'BİZ HAZIRIZ... YA SİZ?'
Bu yaklaşımı daha önce İstanbul görüşmelerinde dile getiren Rus heyetinin başkanı Vladimir Medinskiy Ukraynalılara, “Savaş istemiyoruz. Ancak bir, iki, üç yıl... Ne kadar sürerse sürsün savaşmaya hazırız. İsveç ile 21 yıl savaştık. Siz ne kadar süre savaşmaya hazırsınız?” dediği basına yansımıştı. Tüm bu gelişmeler Rusya'nın gerektiği takdirde savaşı sürdürmeye hazır olduğu mesajı olarak algılanıyor.

'O BÖLGELERDEKİ HALKIMIZIN ÇIKARLARI'
Putin, Rossiya 1'de Moskova’nın hedeflerini şöyle özetledi:
“Bu krize neden olan unsurları ortadan kaldırmak, uzun vadeli ve sürdürülebilir barış için gerekli koşulları oluşturmak, Rus devletinin güvenliğini ve halkımızın -sürekli sözünü ettiğimiz o bölgelerdeki halkımızın- çıkarlarını garanti altına almak.”
Rus liderin burada Kırım, Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri ile Herson ve Zaporijya bölgelerini kastettiği anlaşılıyor. Bu bölgelerdeki halk, 2014 ve 2022 yıllarında yapılan referandumlarda ezici çoğunlukla Rusya'ya katılma yönünde oy kullanmıştı. Kırım 2014’te, diğer bölgeler ise 2022 Eylül ayında resmen Rus Federasyonu'nun bir parçası olmuştu.
Putin, bu eski Ukrayna topraklarında yaşayan insanların “Rusçayı ana dilleri olarak gördüklerini” ve Rusya’yı “ana vatanları olarak kabul ettiklerini” de sözlerine ekledi.
'ABD'NİN ÇIKARLARINA SAYGI DUYUYORUM'
ABD ile devam eden diplomatik temaslara da değinen Rus Devlet Başkanı, “Amerikan halkının ve Başkanları Donald Trump’ın kendi ulusal çıkarları var. Buna saygı duyuyoruz ve bize de aynı şekilde saygı gösterilmesini bekliyoruz.” dedi.
Trump, dün yaptığı açıklamada, Putin ile pazartesi günü bir telefon görüşmesi yapacağını duyurdu. Kremlin, akşamüstü saatlerinde yapılması beklenen görüşmeyi doğruladı.
BAŞLICA ŞARTLAR
Rusya ile Ukrayna, 2022’den bu yana yapılan ilk doğrudan müzakerede, geçen cuma günü İstanbul'da bir araya geldi. Yaklaşık iki saat süren toplantının ardından taraflar, karşılıklı bin kişiyi kapsayan bir esir takasında anlaşırken ateşkes önerilerinin hazırlanarak müzakerelerin sürdürülmesi kararlaştırıldı.
Bloomberg’e göre Rusya’nın İstanbul görüşmelerinde masaya koyduğu başlıca talepler şöyle:
- Ukrayna, Kırım ve Donetsk, Luhansk, Herson, Zaporijya bölgelerinin kaybını kabullenmeli. Moskova, bu beş bölgenin uluslararası düzeyde Rus toprağı olarak tanınmasını istiyor.
- Putin, ateşkesi ancak Ukrayna birliklerinin bu bölgelerden çekilmesi halinde kabul edecek.
- Ukrayna, topraklarında yabancı asker ya da kitle imha silahlarının bulunmadığı tarafsız bir statüyü benimsemeli.
- Kiev, Moskova’dan tazminat talebinden vazgeçmeli.
RUSYA'DAN ENERJİ İTHAL EDENE TEHDİT

Kremlin, bu süreçte ilerleme ve somut anlaşmalar sağlanması halinde Putin ile Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy arasında doğrudan görüşme ihtimalini dışlamadı.
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Moskova ile Kiev'in birbirine sunacağı ateşkes belgelerinin ayrıntılı şekilde inceleneceğini ve gerçekçi tekliflerin sürecin ciddiyetini göstereceğini vurguladı. Anlaşma sağlanamaması durumunda Washington’ın yeni yaptırımlara hazır olduğu mesajını da verdi.
Senatör Lindsey Graham’ın Kongre’ye sunduğu yasa tasarısı kapsamında, Rus petrolü, doğal gazı ve uranyumunu ithal eden ülkelere yüzde 500 gümrük vergisi getirilmesi gündemde. Rubio, her iki kanadın da bu tasarıyı geçireceğine inandığını belirtti.
Rusya’dan enerji ithal eden ülkeler arasında Türkiye de yer alıyor. Türkiye, doğal gaz ihtiyacının yaklaşık yüzde 40’ını, petrol gereksiniminin ise yüzde 60’tan fazlasını Rusya’dan karşılıyor. Avrupa Birliği de tüm çabalara rağmen Rusya’dan enerji tedarik etmeye devam ediyor: Doğal gazda yüzde 13, sıvılaştırılmış gazda (LNG) yüzde 17,5, petrolde ise yüzde 3 oranında bir bağımlılık söz konusu.