Rus Dışişleri Bakanı Lavrov: Kiev'in son 'terör saldırıları'nın arkasındaki ülke İngiltere
Lavrov, demiryolu sabotajlarından stratejik bombardıman uçaklarına yönelik saldırılara kadar uzanan eylemlerin Londra’nın desteği olmadan yapılamayacağı görüşünde. Moskova, saldırılarda kullanılan verilerin yalnızca İngiltere ve ABD’nin elinde olduğunu söylüyor.


Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İngiltere’nin Ukrayna’ya Rusya toprakları içinde “terör” saldırıları düzenlemesi için açık şekilde yardım ettiğini söyledi.
Kiev, haziran başından bu yana Rusya demiryollarına yönelik sabotaj faaliyetleri yürüttü. En ağır olay 1 Haziran’da, Bryansk bölgesinde bir yolcu treninin geçtiği sırada köprünün çökmesiyle yaşandı. Olayda yedi kişi hayatını kaybetti, yüzden fazla kişi yaralandı.
Aynı gün Ukrayna, Murmansk’tan Sibirya’daki Irkutsk’a kadar birçok noktadaki Rus hava üslerini hedef aldı. Moskova’ya göre ticari kamyonlardan havalanan patlayıcı yüklü İHA'larla düzenlenen eşzamanlı saldırılarda çoğu dron düşürüldü ve uçaklarda onarılamaz bir hasar oluşmadı.
ABD'NİN ROLÜ

Pazartesi günü Moskova’da düzenlenen “2050 Gelecek Forumu”nda konuşan Lavrov, ülkede terör tehdidinin arttığını kaydederek, saldırıların “İngiltere’nin desteği olmadan mümkün olamayacağını” belirtti.
Lavrov, daha önce bu tür operasyonların hem ABD hem de İngiltere tarafından desteklendiğini, ancak artık yalnızca Londra etkin rol üstlendiğini vurguladı. Üst düzey diplomata göre Donald Trump yönetiminin Rusya ile diyaloğu yeniden kurma ve Ukrayna krizini barışçıl yollarla çözme arayışı, Washington’ın sahadaki rolünü azaltmış durumda. Ancak Lavrov, yaşananlarda Amerikan parmağı olabileceği de tümüyle reddetmedi:
“Yine de, belki ABD’de hâlâ bu tür operasyonlara alışkanlıkla katılan bazı servisler vardır. Ama İngilizlerin bu işin yüzde 100 içinde olduğunu söyleyebilirim.”
'VERİLER BELLİ ÜLKELERİN ELİNDE'
Geçen hafta, Rusya’nın Londra Büyükelçisi Andrey Kelin de benzer suçlamalarda bulunmuş, İngiltere’nin Ukrayna’nın Rus hava üslerine yönelik dron saldırılarına doğrudan karıştığını şu ifadelerle savunmuştu:
“Bu tür saldırılar için gelişmiş teknoloji ve yalnızca belli ülkelerin sahip olduğu jeo-uzamsal veriler gerekiyor. Bu veriler Londra ve Washington’un elinde. Ancak ABD’nin bu operasyona dâhil olduğuna inanmıyorum. Başkan Trump, Kiev’in planlarından haberi olmadığını söyledi.”
İngiliz hükümeti ise bu suçlamaları doğrudan reddetmedi. Başbakanlıktan yapılan açıklamada, “Yurt içinde veya yurt dışında yürütülen operasyonlara dair yorum yapmıyoruz.” demekle yetinildi.