Moskova savaşı durdurmak için koşullarını Washington'a iletti... Ruslar Kursk'un yüzde 86'sını kurtardı
Tüm dünya Moskova'dan gelecek ateşkes yanıtına odaklandı. Rusya savaşa son verecek şartları ABD'ye sundu. Kiev'in pazarlık kozu olarak kullanmak istediği Kursk Bölgesi'nde Rus zaferine bir adım kaldı. Trump tehditlerini Moskova'ya kaydırdı. ABD Başkanı ile Rus mevkidaşı telefon görüşmesi yapacak.


Kremlin'in Ukrayna'da 30 günlük ateşkes önerisine vereceği yanıt bekleniyor. ABD Orta Doğu Temsilcisi ve Başkan Donald Trump'ın en güvendiği isimlerden olan Steve Witkoff'un bu hafta sona ermeden Moskova'da olması ve ateşkes önerisinin ayrıntılarını sunması öngörülüyor. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov çarşamba günü, Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ABD'li mevkidaşı Donald Trump arasında “çok kısa bir süre içinde üst düzey bir telefon görüşmesi” yapılabileceğini kaydetti.
Bu arada Reuters'a konuşan kaynaklar, Moskova'nın Ukrayna'daki savaşı sona erdirmek ve ABD ile ilişkilerde temiz sayfa açmak için koşullarını Washington'a sunduğunu belirtti. Rusya'nın kesin taleplerinin ne olduğu ya da bunlar karşı taraf tarafından kabul görmeden önce Kiev ile barış görüşmelerine girmeye istekli olup olmadığı henüz belli değil.
ANA İLKELER

Reuters'e göre koşullar muğlak görünse de Kremlin'in talepleri, daha önce Ukrayna, ABD ve NATO'dan talep ettiklerine benzer olacak. Bu koşullar arasında en belirgin olanları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Savaşın temel nedenlerinden olan NATO'nun doğuya doğru genişlemesinin durdurulması;
- Kiev'in NATO'ya katılma fikrinden vazgeçmesi;
- Ukrayna'ya yabancı asker konuşlandırılmaması;
- Kırım, Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya'nın Rus Federasyonu'nun parçaları olduğunun uluslararası alanda tanınması;
- Kiev'in neo-Nazilerden arındırılması ve tarafsız bir yönetimin başa gelmesi.
PUTİN HANGİ YOLU SEÇECEK?
Çarşamba günü Kremlin'in ateşkes önerisine ne yanıt vereceği üzerine farklı iddia ve fikirler ortaya atıldı. Kimi Rus kaynakların Putin'in öneriyi kabul etme olasılığının düşük olduğunu, herhangi bir anlaşmanın Rusya'nın savaş alanındaki ilerlemelerini dikkate alması ve Moskova'nın endişelerini gidermesi gerektiğini söylediği aktarıldı.
Kimi Rus kaynaklarınsa Putin'in anlaşmayı kabul etmeye meyilli olduğunu ancak sıkı pazarlıklar yaparak süreci uzatmayı ve Rus şartlarını kabul ettirmeyi planladığını savundu.
HAREKATIN BAŞINA GEÇTİ

Bu arada Rus güçleri son günlerde başlattığı taarruzla bir bölümü geçen yıl işgal edilen Kursk Bölgesi'nin yüzde 86'sını kurtardı. Putin de çarşamba günü askeri giysilerle bölgeyi ziyaret etti. Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov ile de görüşen Rus lider “Kursk'u alın” talimatı verdi. Gerasimov geçen 6 Ağustos'ta başlayan harekatta yaklaşık 67 bin Ukraynalı askerin öldüğü ya da yaralandığı bilgisini paylaştı.
Rus birlikleri Kursk sınırını çoktan sınırı aşıp Ukrayna tarafına geçti ve Sudca'da çok sayıda yerleşimi ele geçirdi. Dolayısıyla Kremlin'in olası ateşkes veya barış müzakerelerinde Kursk'u pazarlık konusu yapmayacağı ya da bölgeyi tamamen temizledikten sonra masaya oturacağı yorumları yapılıyor.
Öte yandan Wikipedia'nın Ukrayna'nın Kursk Harekatı'na ayrılan sayfasında, 13 Mart itibarıyla “Rus zaferi” ilan edilmesi dikkat çekti.
TEHDİT POLİTİKASI

Trump'ın çarşamba akşamı yaptığı açıklamalarda ise şu ifadeler ön plana çıktı:
"Dün (Cidde'de) büyük bir başarı elde ettik. Eğer yürürlüğe girerse tam bir ateşkes sağlayacağız. Bu iş artık Rusya'ya kalmış durumda."
“Her iki tarafla da iyi ilişkilerimiz var. Umarım Rusya'dan da ateşkesle dönebiliriz. Eğer bunu başarırsak, bence bu korkunç savaşı durdurmanın yüzde 80 yolu açılmış olur."
“(Ruslar) Ateşkesi kabul etmezlerse bu çok ciddi bir durum. Bu savaş üçüncü Dünya Savaşı’na yol açabilecek bir savaş. Bunun olmasına asla izin vermem."
"İstersem Rusya'yı mahvedebilirim. Finansal açıdan Rusya'yı yıkabiliriz ama bunu istemiyorum."