Rusya Ukrayna zirvesi: Gözler perşembe günkü görüşmede
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna ile yarıda kalan müzakerelere İstanbul'da devam etmeyi önermişti. Gözler perşembe günkü görüşmeye çevrilmişken yeni açıklamalar gelmeye devam ediyor.


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna ile 2022 yılında kesintiye uğrayan doğrudan müzakerelerin ön koşulsuz olarak 15 Mayıs'ta İstanbul'da yeniden başlatılmasını önermişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ev sahibi olmayı kabul etti, Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy de daveti onaylamıştı.
Rusya Dışişleri Bakanlığı, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın telefon görüşmesi yaptıklarını ve Putin'in 15 Mayıs'ta İstanbul'da Ukrayna ile müzakereleri başlatma önerisine ilişkin konuları ele aldıklarını duyurdu.
'PUTİN UYGUN GÖRDÜĞÜNDE İSMİ DUYURACAĞIZ'
Kremlin'den İstanbul'da gerçekleştirilecek barış diplomasisi hakkında açıklama yapıldı. Kremlin, Rusya Delegasyonunun Türkiye'deki görüşmeler için hazırlandığını bildirdi.
Kremlin'den yapılan açıklamada "Rus heyeti Türkiye'deki görüşmeye hazırlanıyor. Rusya'yı kimin temsil edeceğini Putin uygun gördüğünde duyuracağız" denildi.
UKRAYNA'DAN AÇIKLAMA
Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak, “Eğer Vladimir Putin Türkiye'ye gelmeyi reddederse, bu Rusya'nın bu savaşı sonlandırmak istemediğinin, herhangi bir müzakereye hazır ve istekli olmadığının nihai bir işareti olacak” ifadelerini kullandı.
Kiev'den yapılan bir başka açıklamada ise, Zelenski'nin görüşmenin formatı gereği yalnızca mevkidaşı Putin ile bir araya gelebileceği, onun dışında başka Rus yetkililerle müzakere etmeyeceği vurgulandı.
'PUTİN'İN ONAYI OLMADAN ANLAŞMA OLMAYACAK'
ABD’nin Özel Temsilcisi Steve Witkoff, Rusya ve Ukrayna heyetleri arasında yapılması beklenen müzakerelerle ilgili, “Bence ana konular bölgeler, nükleer enerji santrali (Zaporijye), Ukraynalıların Dinyeper Nehri'ni nasıl kullanabilecekleri ve okyanusa nasıl gidebilecekleri” dedi.
Zaporojye Nükleer Santrali konusunun, kapasitesi nedeniyle bu müzakerelerde son derece önemli olduğuna dikkat çeken ABD’li yetkili, “Başkan Putin'in onayı olmadan anlaşma olmayacak” ifadesini kullandı.
Ukrayna çözümünü sadece Moskova ve Kiev’le değil, aynı zamanda İngiltere, Fransa ve İtalya’nın ulusal güvenlik danışmanlarıyla da görüştüğünü anlatan Witkoff, ABD Başkanı Donald Trump’ın doğrudan diyalog konusunda taraflara ‘ültimatom’ verdiğini savundu.
'MÜZAKERELERDE AVRUPALI LİDERLERE YER YOK'
Eski NATO danışmanı ve İsviçreli istihbarat subayı ve güvenlik uzmanı Emekli Albay Jacques Baud, Rusya ve Ukrayna arasında İstanbul'da yapılacak müzakerelerde Avrupalı liderlere yer olmadığını belirtti.
Baud, “Putin'in önerisi, Rusya'nın neye ihtiyacı olduğunu açıkça ortaya koyuyor. Dürüst müzakereler. Her zaman müzakereye hazır olduklarını söylediler. Ancak Avrupalılara ve diğer taraflara ihtiyaçları yok” ifadesini kullandı.
Rusya'nın önerisinin, Rusya'ya karşı nefretle dolu olan Avrupa Birliği'nin sonu gelmeyen ültimatomlarından daha yapıcı olduğunu kaydeden Baud, “Putin, Avrupa'nın ültimatomunu atlayarak çatışmayı sona erdirme şansı sunan kendi teklifini hazırladı. Şimdi Ukrayna'yı konuşturabilir ve bir anlaşmaya varabilirler” dedi.
'UKRAYNA'YA NEFES ALDIRMAK İÇİN
30 GÜNLÜK ATEŞKESTE ISRAR EDİYOLAR'
Geçen cumartesi günü, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Şansölyesi Friedrich Merz ile İngiltere Başbakanı Keir Starmer ve Polonya Başbakanı Donald Tusk, Kiev’de düzenlenen ve 'gönüllüler koalisyonu' olarak adlandırılan bir toplantıya katılmışlardı. Macron ve Merz, Moskova’nın Batı tarafından önerilen 30 günlük ateşkes şartlarını kabul etmemesi durumunda, Rusya’ya karşı önümüzdeki günlerde yeni bir yaptırım paketi uygulanabileceğini ifade etmişlerdi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Batılı ülkelerin, Ukrayna ordusuna ‘nefes aldırmak’ için 30 günlük ateşkes konusunda ısrar ettiğini belirtti.
Zaharova, yaptığı yazılı açıklamada Ukrayna’nın, Almanya ve Fransa tarafından savaşa hazırlık konusunda desteklendiğini belirterek, "Eski Almanya Başbakanı Angela Merkel ve eski Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, hiç kimsenin Minsk anlaşmalarını yerine getirmeyi planlamadığını ve Ukrayna'nın Donbas sorununu güçle çözmeye hazırlanırken zaman kazanmak için anlaşmalara ihtiyaç duyulduğunu söyledi" dedi.