Taklit ve tağşiş listesi açıklandı: At eti dana etine karışmış
Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit-tağşiş yapılan ve sağlığı tehlikeye düşürebilecek gıdalar listesini yayınladı.
Tarım ve Orman Bakanlığı, Ocak 2024'ten bu yana yürüttüğü denetimlerde, taklit ve tağşiş ürünleri kamuoyuna duyurdu. Listede yerel restoranlar, kasaplar ve marketler de yer aldı. Dikkat çeken en büyük sahtekarlık, ürünlerde tek tırnaklı et (at ve eşek eti) kullanımı oldu. Bu tespitler Bolu, Adana, Balıkesir, Mersin, Bursa, Zonguldak, Sakarya, İzmir ve Ankara'daki 10 işletmeyi kapsıyor.
Öne çıkan örnekler:
◾️ Bolu'da, Akdaş Et Ürünleri'nin Sağlam Et markalı sucuklarında tek tırnaklı et bulundu.
◾️ Sakarya'da Kartal Et Ürünleri'nin manda sucuklarında da aynı durum tespit edildi.
◾️ Adana’daki Altın Kasap ve Mersin’deki Dörtyol Kasabı’nda satılan kırmızı etlerde at ya da eşek eti bulundu.
◾️ İzmir’de Kazım Usta Pide Kebap Salonu'nun Adana Kebap’ında da tek tırnaklı et olduğu belirlendi.
BAHARATTA BOYA
Diğer dikkat çeken sahtecilikler ise şöyle:
◾️ Aytaç Süzme Balı, Enfa Bal tarafından üretilmiş ve taklit olarak nitelendirilmiş.
◾️ Arifoğlu markalı acı ve tatlı biberlerde gıda boyası tespit edildi.
◾️ CarrefourSA'nın Halkalı mağazasında dana kıymada deri dokusu bulundu.
◾️ Tab Gıda'nın Kayseri’deki Arby's şubesinde dana eti yerine kanatlı eti kullanıldığı tespit edildi.