Trump'ın Genelkurmay Başkanı adayı: Çin ile savaşa hazır değiliz
ABD'nin Çin takıntısı bitmiyor. Pekin en önemli tehdit olarak görülmeyi sürdürse de Amerikan ordusunun başına geçmesi beklenen Caine'e göre ABD, Çin'e askeri yanıt verebilecek durumda değil. İki ülke arasındaki son perde F-16'lar ve tatbikatlar üzerinden oynanıyor.


ABD Başkanı Donald Trump'ın Genelkurmay Başkanlığı için aday gösterdiği John Caine, Amerika'nın Çin ile uzun sürecek bir savaşa hazırlıksız olduğunu söyledi.
Emekli Korgeneral Caine, salı günü onay sürecinin bir parçası olarak Senato Silahlı Hizmetler Komitesine verdiği ifadede, Çin ile rekabetin ABD'nin karşı karşıya olduğu en acil sorunlardan biri olmaya devam ettiğini vurguladı. Eski F-16 pilotu sözlerini şöyle sürdürdü:
"Çin'in Hint-Pasifik'teki Amerikan çıkarlarına yönelik oluşturduğu tehdit gerçek ve büyüyor. ABD'nin Çin'in bu bölgedeki saldırganlığını caydırmak için müttefikleri ve ortaklarıyla birlikte çalışması gerekiyor."
'TEDARİK VE SANAYİİ YETERSİZ'

Ancak ABD'nin şu anda algılanan tehdide yanıt verecek bir konumda olmadığı konusunda uyaran Caine şöyle devam etti:
"Ne yazık ki bu kritik anda, Ortak Kuvvet uzun süreli çatışmalar için optimize edilmemiş bir satın alma süreci ve savunma sanayi gerçeğiyle mücadele ediyor. ABD, düşmanlarımızı caydırmak için gereken verime, tepkiye veya çevikliğe sahip değil."
CAINE'E GÖRE ÇİN'İN ARTI VE EKSİLERİ
Asya-Pasifik'in ABD için önemli bir cephe olduğunu ısrarla dile getiren Korgeneral, Çin ordusunun "askeri varlıklarını düzenlemek, modern yerli sistemler konuşlandırmak gibi önemli askeri iyileştirmeler yaptığını" belirterek, "Çin'in sayısal olarak dünyanın en büyük donanmasına sahip olduğu" değerlendirmesinde bulundu.
Ancak Caine, Pekin'in "hâlâ komutan yeterliliği, uzun mesafeli lojistik, kentsel savaş ve genel olarak modern savaş deneyimi konusunda eksiklikleri olduğuna" dair gözlemlerini de sundu.
'TEL BLOK DEĞİLLER' İDDİASI
ABD ordusunun bir numarası olması beklenen isim ayrıca daha geniş jeopolitik manzaraya değinerek Çin, Rusya ve Kuzey Kore'nin işbirliği içinde olduğunu fakat "bu ülkelerin bir blok halinde hareket etmediğini ve NATO tarzı bir ittifaka doğru yönelmediklerini" savundu.
'PARAZİT'

ABD ve Çin, özellikle ayrılıkçı Tayvan Adası konusunda yüksek gerilim hattında yürüyor. Çin Halk Kurtuluş Ordusu (ÇHKO), adadan yükselen kışkırtıcı açıklamaların artması ve ABD'den teslim alınacak son model 66 F-16'nın ilk partisinin adaya ulaşması üzerine salı günü Tayvan'ı denizden ablukaya alan geniş ve sürpriz bir tatbikat başlattı.
ÇHKO Doğu Cephesi Komutanlığı tatbikat duyururken Tayvan lideri Lai Ching-te'yi İngilizce olarak “parazit” ifadesiyle tanımladı ve yanan Tayvan'ın üzerinde yemek çubuklarıyla tutulan “yeşil bir böcek” olarak tasvir etti.
'SAVAŞ ANLAMINA GELİR'

Devlet Konseyi Tayvan İşleri Ofisi Sözcüsü Zhu Fenglian, PLA'nın ada çevresinde sürdürdüğü manevraların Taipei yetkililerinin Çin'den ayrılma yönündeki bariz kışkırtmalarına karşı kararlı bir “ceza niteliği” taşıdığını söyledi. Ayrılık kararının “savaş anlamına geleceğini” belirtti.
Çin Devlet Xi Jinping, Pekin'in ayrılıkçı bir eyalet olarak gördüğü Tayvan ile "barışçıl bir yeniden birleşmeyi" tercih edeceğini söylerken, bunu başarmak için güç kullanımını da dışlamıyor.
Pekin, Washington'ı "Çin'i bastırmaya takıntılı olmakla" suçlayarak, bunun yalnızca ABD'ye zarar vereceği uyarısında bulunuyor.