Türkiye sevdalısı örnek sanatçı! Anadolu’nun erdemleri türkülerinde yaşayacak
Anadolu’nun yanık sesi, aydın sanatçımız Edip Akbayram hayatını kaybetti. Dostları ve arkadaşları Akbayram’ı anlattı

Usta sanatçı, büyük halk ozanı Edip Akbayram’ı kaybettik. Akbayram için bugün cenaze töreni düzenlenecek. Usta sanatçı için Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda saat 11.00'de yapılacak anma töreninin ardından, öğle namazını müteakip Teşvikiye Camisi’nde cenaze namazı kılınacak. Akbayram, Karacaahmet Mezarlığına defnedilecek.
“Aldırma Gönül”, “Hasretinle Yandı Gönlüm”, “Güzel Günler Göreceğiz”, “Eşkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz” gibi şarkılarla hafızalarda yer edinen Akbayram, kendisini toplumun “melodik sesi” olarak tanımlıyordu. Ancak o, bundan çok daha fazlasıydı. Ömrü boyunca Türkiye’nin bağımsızlığından, emek davasından yana olan Akbayram, örnek bir Cumhuriyet aydını olarak yaşadı.
‘TOPLUMUN MELODİK SESİYİM’
Serkan Koç’a verdiği son röportajında Akbayram, “Ben sıradan bir insan gibi yaşıyorum yani. Çünkü ben sanatçıyım ama sanatçılığın üzerinde, ben toplumun melodik sesiyim. Sanatı toplum için yapan. Dünyanın en iyi şarkıcısı olun. Bir odanın içerisinde şarkı söylediğiniz zaman bu bir yere gitmiyorsa, bunun adına sanat diyemezsiniz.” demişti.
GÜRBÜZ: ÜLKESİNE KARŞI SORUMLULUĞUNU İLKE EDİNMİŞ ÖRNEK SANATÇI
Şarkılarıyla, mütevazı yaşamı ve ilkeli duruşuyla yüreklere yerleşen Akbayram’ı dostları ve arkadaşları Aydınlık’a anlattı. Halk Müziği Sanatçısı Sadık Gürbüz, “Hiç inanamayacağım bir haber. Benim en yakınımdaki dostlarımdan birisine bunu yakıştırabilmem olanaksız. Onca yıl birlikte birçok görevler üstlenmiş, ülkesine ve insanına sorumluluğunu hep ilke edinmiş örnek bir sanatçıdan söz ediyoruz. Çok üzgünüz.” dedi.
‘BEN ÖLÜRSEM’İ DUYUNCA TÜYLERİ DİKEN DİKEN OLDU’
Başta “Ben Ölürsem” olmak üzere Akbayram’ın seslendirdiği 13 şarkının bestesini yapan Müzisyen Mustafa Uysal, Edip Akbayram’la olan dostluğunu Aydınlık’a anlattı:
“Ben Ölürsem’i Kadıköy’de ikamet ettiğim evde beraber olduğumuz bir gün gitarımla kendisine çaldığımda tüyleri diken diken olmuştu, bu anıyı hiç unutmam. Birbirimize sıklıkla gider gelir, besteleri çalıp söyler üzerinde konuşurduk… O yıllarda Türkiye çapında tüm Edip Akbayram konserlerine ben de katılırdım. Ayrıca İstanbul içerisinde ilçelerde konserlere Edip Akbayram ve Mustafa Uysal olarak katılırdım. Böyle yakın bir sahne ve stüdyo beraberlik dönemimiz oldu. Toplam 13 bestemi seslendirdi. Edip Akbayram düzgün ve iyi bir insandı. Kubbede hoş bir seda bıraktı. Ailesine sevenlerine tüm Türkiye’ye başsağlığı dilerim. Üzgünüz unutulmayacak… Allah rahmet eylesin. Hoşçakal Edip abi…”

‘GELECEĞİ YARATIRKEN BİZİMLE OLACAKSIN’
Sanat Yazarı ve Yayıncısı Zafer Bilgin ise “Türk milletinin sesi, ezgisi, mütevazı insan. 50 yılı aşkın süre önce Kadıköy'de tanıdığım, yaşıtım. Sonrasında bir ömür takip ettiğim saygı ve sevgiyle zor günlerde birlikte olduğum aydınım, canım kardeşim. Ergenekon'dan hatırlıyor yaşıyorum seni. O sürecin yarattığı aydınlıkla Türkiye gelecek günlere gidiyor, zafere gidiyor. Senin vefat haberini aldığımda aradığım insanların hepsinden yansıyan ışık bugün aydınlık olarak karşımızda. Türkiye geleceği yaratırken sen de bizimle birlikte olacaksın.” diye konuştu.
‘SANATIN EFENDİ YÜZÜ’
Müzisyen-Yazar Ekrem Ataer ise Akbayram’ın sanatın efendi yüzü olduğunu söyledi. Ataer, şu ifadeleri kullandı:
“Edip Akbayram'ı kaybetmenin üzüntüsünü hem yıllara varan dostluğumuza, hem de meslektaş olmanın ortaklığına dayanarak yaşıyorum. Kentin Anadolu müziğine ve yorumuna verilecek en seçkin örneklerden biriydi Akbayram. Çok iyi bir yorumcu ve okuduğu her müzik eserine kendi imzasını atan bir ustaydı. Her şeyden önemlisi dinleyicisini ayırmayan, ülke insanını bir bütün olarak ele alan bir figürdü. Ülke insanının bütün hassasiyetlerini bilen, derdi ile dertlenen, sevinci ile muştulanan bir kalbi vardı. Sanatın efendi yüzüydü, kırmayan, incitmeyen, hiçbir seviyesizliğe izin vermeyen bir dosttu.”
‘ONUN YURT SEVGİSİNİ HEP HATIRLAYACAĞIM’
Şair Ataol Behramoğlu ise Akbayram’ın öldüğüne inanmanın güç olduğunu söyledi. Behramoğlu, “Büyük bir insanı büyük bir sanatçıyı kaybettik. Edip Akbayram aynı zamanda benim çok yakın bir dostumdu, can dostumdu. Onun öldüğüne inanmak çok güç. İnsanın çok yakında birini kaybettiğinde söyleyecek söz bulması da çok güç. Edip Akbayram’ın yoksunluğunu hep hissedeceğim. Onun candan konuşmasını onun işlendiğini onun yurt sevgisini hep hatırlayacağım. Örnek bir insandı. Acımız sonsuzdur.” dedi.
‘ANADOLU’NUN ULU OZANLARINDAN BESLENDİ’
Edip Akbayram’ın arkadaşlarından Ressam Muzaffer Akyol da Akbayram için şu ifadeleri kullandı:
“Bu toprakların sesidir ve bu toprakların enerjisiyle kendini yetiştirmiş bir bireydir. Ayrıca Edip Bayram Kardeş Türküleri ve Anadolu Aydınlanma düşüncesinin son temsilcilerinden biridir. Cemal Süreya'nın dediği gibi her ölüm erken ölümdür. Ve Edip Akbayram'ın bu ölümü gerçekten büyük bir kayıptır. Ancak bıraktığı büyük bir zenginliktir. Şöyle ki, Edip Akbayram bir yerlidir. Daha bu toprakların ulu ozanlarından yola çıkmıştır. Yunus'tan, Şeyh Bedrettin'den, Nazım'dan ve nice nice ulu ozanların deyişleriyle beslenmiş bir kocaman yürektir Edip Akbayram.”
VATAN PARTİSİ'YLE BAĞINI KOPARMADI
Doğu Perinçek Nisan 1990’da “Sansür Sürgün Kararnamesi”nin çıkarılmasından sonra aynı yılın sonbaharında tutuklandı ve Diyarbakır Cezaevi'nde üç ay tutuklu kaldı. Bu süreçte Edip Akbayram Perinçek’in serbest bırakılması için kampanyaya katıldı. Daha sonra da Perinçek ile bağını koparmadı. 1995 yılında yapılan Genel Seçimler için Vatan Partisi’ne (İşçi Partisi) oy çağrısı yapan aydınlar arasında yer aldı.
Akbayram yine 2000 yılında İşçi Partisi’nin yurtseverlere özgürlük mitingine katılarak, konser verdi. Vatan Partisi’yle ve Genel Başkan Doğu Perinçek’le bağlarını koparmayan Akbayram 2007’de başlatılan Ergenekon tertibi ne karşı da tutum alan aydınlar arasındaydı. Sanatçılar Girişimi içerisinde yer aldı.
‘SESİYLE BİLİNÇLERİMİZİ AYDINLATACAK’
Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Akbayram’ın türkülerde yaşayacağını belirtti. Perinçek, “Anadolu'nun yanık sesi, halkımızın binlerce yıldır biriktirdiği değerleri dile getiren Edip Akbayram türkülerimizde yaşayacak. Sesiyle erdemleriyle her zaman bizim bilinçlerimizi aydınlatacak. Değerli kardeşimin acısını bütün milletimizle paylaşıyoruz. Ailesine başsağlığı diliyoruz.” ifadelerini kullandı.
FETÖ’NÜN ÖDÜLÜNÜ REDDEDEN AYDIN
Büyük ozan Edip Akbayram, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in onursal başkanı olduğu Gazeteci ve Yazarlar Vakfı’nın verdiği ödülü reddeden 11 aydından birisiydi. Akbayram 19 Mart 2000’de Aydınlık’a verdiği demeçte “Bu Cumhuriyet'in aydını olduğum için bu ödülü almadım.” demişti. Akbayram, bölünme açılımının yapıldığı dönemde de akil adam olmayı reddettiğini açıklamıştı.