28 Mart 2024 Perşembe
İstanbul 19°
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Hazır yemek terk edilmeli

İzmir Veteriner Hekimler Odası Başkanı Gökhan Özdemir, kışlalarda sıklaşan gıda zehirlenmelerinin ardında denetim sisteminin bozulması olduğunu açıkladı

Hazır yemek terk edilmeli
EMRAH TAŞTAN / İZMİR

Son dönemlerde kışlalarda meydana gelen toplu gıda zehirlenmesi vakaları dikkatleri Türk Silahlı Kuvvetlerinin gıda temini sistemine topladı. İzmir Veteriner Hekimler Odası Başkanı Gökhan Özdemir, yazılı basın açıklaması yaparak, ordunun gıda temin sisteminin son yıllarda bozulduğuna dikkat çekti. Gıda güvenliğinin insan sağlığı için önemini vurgulayan Özdemir, “Ülke güvenliği için stratejik olan Türk Silahlı Kuvvetlerindeki gıda güvenliği ise çok daha önemlidir. Gıda güvenliğine dair sorunlar Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde yaşandığında, o sorunlar yalnız güvenli gıda sorunu olmaktan çıkar, ulusal güvenlik sorunu haline gelir” ifadelerini kullandı.

Yıllardır Kara Kuvvetleri Komutanlığına bağlı Veteriner Sağlık Dairesi Başkanlığı altında A ve B tipi Gıda Kontrol Müfreze Komutanlıkları (GKMK) bulunurken, bu yapılanmanın bozulduğunu anlatan Özdemir, “Bundan sonrasında denetim mekanizması da aksamıştır” dedi.

Hazır yemek terk edilmeli - Resim : 1

İhale usulü alımlarda özenli ve özellikle teknik şartnameler hazırlanmadığını kaydeden Özdemir, bunun sonucunda zehirlenme vakaları yaşandığına ve uygun olmayan etlerin tüketildiğine işaret etti.

DENETİM SİSTEMİ NASIL OLMALI?

Gökhan Özdemir, Veteriner Hekimler Odası’nın önerilerini şöyle sıraladı:

| A ve B Tipi GKMK’lar oluşturulmalı,

| Hazır yemek hizmeti terk edilmeli. Birlik mutfaklarına, savaşta da hizmet vermeye yönelik işlerlik kazandırılmalı,

| Şartnamelerde gıda ve su kaynaklı sabotajlardan korunma açısından mevzuatlarda ayrıcalık tanınmalı,

| Tedarikçi, üretimin her aşamasında belgeler ve alt yapı açısından incelenmeli,

| Konserve üretimine nezaret edilmesi, üretimden numune alınması ve uygunluğunun analizle desteklenmesi önemli,

| Et muayenesi, kesim öncesi ve sonrası askeri veteriner hekimlerce yapılmalı,

| Gıda alım komisyon üyeleri uzman meslek yetkililerinden olmalı,

| İtiraz analizleri yeniden GKMK laboratuarlarında yaptırılmalı,

| Sabotaj ihtimallerine karşılık Gıda Savunma Sistemi kurulmalı,

| Deniz ve Hava Kuvvetleri ile Jandarma birliklerinde Veteriner Gıda Kontrol ve Hijyen Denetim Subayı kadroları oluşturulmalı,

| Veteriner Hekim Yedek Subay kaynakları etkin şekilde değerlendirilmeli ve yedek subay alınma oranları artırılmalıdır.”

Son Dakika Haberleri