14 Mayıs’lar
Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu (IFAP)'nun kuruluş tarihi olan 14 Mayıs 1946'nın anısına, 1984 yılından bu yana dünyada ve ülkemizde, her yıl 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü olarak kutlanmaktadır. IFAP, 80 ülkede 120 ulusal organizasyonda kümelenmiş 600 milyondan fazla aile çiftçisini temsil eden küresel bir çiftçi örgütüdür. Sanayileşmiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki çiftçilerin sorunları paylaştıkları ve ortak öncelikleri belirledikleri küresel bir ağ oluşturur.
Dünya Çiftçiler Günü, küreselleşme rüzgârının yaman estiği 1980’lerde moda olmuştur. Ülkemizle ve geçmişimizle bir bağı yoktur. Hristiyan azizlerinin birinden esinlenerek icat edilen Sevgililer Günü, kaynağını pek bilmediğim Anneler Günü, üç çocuğumuz büyüdükten sonra haberdar olduğum Babalar Günü gibi ithal edilmiş bir kavram bu Çiftçiler Günü. Kapitalist ekonominin para tuzakları olmaktan öte bir anlamı yok bunların bence.
Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu (IFAP) Dünya Bankası, Dünya Ticaret Örgütü, Uluslararası Para Fonu gibi kuruluşlara yakın konumda gözüküyor. Oluşturdukları bilgi ve belge yığını, ‘yoksul çiftçileri batıya bağımlı kılmaya mı hizmet edecek?’ sorusu aklıma geliyor.
ÇİFTÇİ BAYRAM HAVASINDA DEĞİL
Son yıllarda zaten yoğunlaşmış olan tarımsal sorunlara bu yıl, kuraklık, dolu ve fırtına, birçok yerlerde seller ve su taşkınları da eklendi. Girdilerin pahalılığı, üretici eline geçen fiyatların düşük olması, borç faizlerinin yüksek oluşundan yakınan çiftçiler, aşırı iklim olaylarından etkilendiler. Borçlarını ödeyemeyen ve faiz yükünün altından kalkamayan çiftçiler, doğa olaylarından kaynaklanan zarara da katlanmak durumundadır. Çoğu kişi sigorta yaptırmaktan kaçındığı için zararı bizzat göğüsleyecektir. ÇKS’ye kayıtlı olmayanlara sadece yaptıkları masrafların zarar oranı kadar olan kısmının verileceği vadedilmiştir.
Özetle çiftçiler, kutlama ve bayram yapacak havada değiller. Toplanmış olan 4.Tarım Şurası, yaklaşık 10 gün önce çalışmalarını bitirdiği halde sonuçların Çiftçiler Gününde Sayın Cumhurbaşkanı tarafından açıklanacağı belirtilmiştir. Ne gibi müjdeler verileceği merakla beklenmektedir.
14 MAYIS 1950
Bu tarihte yapılan seçimi Demokrat Parti kazanmış böylece 27 yıl süren Cumhuriyet Halk Partisinin tek parti iktidarı sona ermiştir. Demokrat Parti, CHP içinden doğmuştur. TBMM içinde muhalefet, 1945 bütçe görüşmelerinde su yüzüne çıkmıştı. Mustafa Kemal Atatürk'ün son başbakanı Celâl Bayar, Adnan Menderes, Feridun Fikri Düşünsel, Yusuf Hikmet Bayur, Emin Sazak bütçeye red oyu verdiler. Asıl kırılma, Çiftçiyi Topraklandırma Kanunu görüşülürken ortaya çıktı. Tasarının 17. ve 21. maddeleri tartışılırken Celâl Bayar, Adnan Menderes, Refik Koraltan ve Emin Sazak sert eleştiriler dile getirdiler. Çiftçiyi Topraklandırma Kanunu, 11 Haziran 1945 tarihinde çıkmıştır. Demokrat Parti, 7 Ocak 1946 tarihinde Celal Bayar, Adnan Menderes, Fuat Köprülü ve Refik Koraltan tarafından kurulmuştur.
Demokrat Partinin önde gelenlerinden Adnan Menderes ve Emin Sazak, toprak ağasıdır. Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’da çok daha çarpık olan toprak dağılımı, ağaların devlet yönetiminde söz sahibi olmasına zemin hazırlamıştır. Toprak Reformu yapılamamış, Köy Enstitüleri önce yozlaştırılmış 1954 yılında temelli kapatılmıştır.
Demiryolu yapımı durdurulmuş karayollarına önem verilerek petrole bağımlılık yaratılmıştır. Liberal ekonomi benimsenmiş, küçük Amerika olma hevesiyle adımlar atılmıştır. Enflasyon artmış ve büyük çaplı bir develüasyon olmuştur. Milli Korunma Kanunu çıkarılarak tarım ürünlerine bile narh koyulmuştur. Dış ticaret açığı süreğen hale gelmiş olup hiç dış ticaret fazlası görülmemiştir. TBMM onayı olmadan Kore’ye asker gönderilmiştir.
6-7 Eylül Olayları bir yüz karası olarak tarihe geçmiştir.
Gericilik ve yobazlık yaygınlaşmış Atatürk’ü Koruma Kanunu çıkarılmıştır. Rejim sertleşmiş muhalefeti sindirmek için milletvekillerinden oluşan bir Tahkikat Komisyonu kurulmuştur. Üniversite özerkliğine müdahale edilmiş, gençlik baskı altına alınmaya çalışılmıştır. 27 Mayıs askeri müdahalesiyle devrilen Demokrat Partinin Yassıada’da yargılanan yöneticilerinden Başbakan Adnan Menderes, Dış İşleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan idam edilmiştir.
Demokrat Parti ve ondan türeyen Adalet Partisi, Doğruyol Partisi, Anavatan Partisi, ve AK Parti döneminde de bu etki günümüze kadar sürmüştür.
KİŞİSEL RASTLANTI
İki yıl önce ölen, benden yedi yaş küçük olan kardeşim Ahmet’in doğum tarihi de günü gününe 14 Mayıs 1950 idi. Bu nedenle 14 Mayıs’ta kutlama içimden gelmez. Hayatta böyle garip rastlantılar oluyor. Turgut Özal’ın 24 Ocak Kararları ile Uğur Mumcu suikastı çakışıyor. Turgut Özal’ın 17 Nisan’da Köy Enstitülerinin kuruluş tarihinde ölmesi de öyle.
https://www.targetder.org/basin/67/14-Mayis-Dunya-ciftciler-Gunu