Dörtlü Final altyapıyı unutturmasın
Fenerbahçe ve Galatasaray basketbol takımları iki hafta arayla Avrupa’da Dörtlü Final oynuyor. Galatasaray, Atina’daki finalde basketbolda uzun süredir devam eden başarı özlemine son veremedi. Fenerbahçe ise Abu Dabi’de müdavimi olduğu Avrupa Ligi dörtlü finalinde ikinci şampiyonluğunu arayacak.
Sarı-lacivertliler Obradoviçli yıllara dönmenin sinyallerini veriyor. Ancak iki takımın da sahadaki kadrolarına bakıldığında başarıların kalıcı olması için Türk oyuncu yetiştirmenin önemi bir kez daha ortaya çıkıyor. Sahada oynayan ve kenarda oturan basketbolcuların tamamına yakını yabancı. Örneğin Fenerbahçe’nin 2017’de ilk şampiyonluğundaki kadrosunun kaptanı Melih Mahmutoğlu idi. Melih Mahmutoğlu önümüzdeki cuma günü de kaptan olarak sahaya çıkacak.
ALTYAPI ÖNERİLERİ
Eski basketbolcu ve Basketbol İçin Destek ve Eğitim Vakfı Genel Sekreteri Coşkun Teziç’in altyapı konusundaki önerilerinden daha önce bahsetmiştik. Teziç, 50 yaş ve üzeri basketbol insanlarının sık sık kullandıkları “bizim zamanımızda…” cümlesinin tozlu raflara kalktığı bir dönemde olduğumuzu hatırlatıyor.
Z ve Alfa kuşağı sporcularının ortak özelliklerini dikkate alarak ülke basketbolunun altyapı düzeyindeki sorunlarına çözüm üretmek için, hem bu jenerasyonların dijital çağın bireyleri olduğunu hem de psikolojik, sosyal ve fiziksel yaklaşımlarda farklılık gösterdiklerini göz önünde bulundurmak gerekiyor. Bu nedenle Teziç, basketfaul.com.tr’de yeni neslin öğrenme alışkanlıklarına uygun antrenman tasarımı ve yerli sporculara uygun dijital entegrasyon öneriyor.
Z kuşağı duygusal olarak daha hassas olabilir. Alfa kuşağı ise birey odaklı, özerklik isteyen bireylerdir. Çözüm ise oyuncularla bire bir ilgilenmek, onların sesini duyurabilecekleri alanlar yaratmak, mental antrenmanlara yer vermek ve koç-oyuncu ilişkisini bir otorite değil, bir rehberlik ilişkisi gibi yönetmek olabilir.
Bu kuşakların daha az hareket ettiğine dikkati çeken Teziç, antrenmanlarda temel hareket becerilerine daha fazla yer verilmesinden, koordinasyon, denge, reaksiyon zamanı gibi unsurlara erken yaşta yatırım yapılmasından ve sporu bir yaşam biçimi olarak sevdirmeyi hedeflemekten, sadece başarı odaklı yaklaşmamaktan yana. Takım ruhu ve sosyal sağ kurma eksikliğini giderme de unıutulmamalı. “Takım kültürü”nün antrenman planlamasının merkezine koymak gerekiyor.
SORUNLAR VE ÖNERİLER
Türk basketbolunun altyapısındaki temel sorunların başında antrenör kalitesi, tesis eksikliği, uzun vadeli planlamaların olmayışı ve oyuncu izleme sisteminin zayıflığı geliyor
Teziç, çözüm önerilerini şöyle sıralıyor:
“-Bölgesel oyuncu izleme sistemleri kurun, dijital veri tabanı oluşturun.
-Yerel okullarla işbirliği yaparak daha geniş kitleye erişin.
-Antrenör eğitimi için topluluklar oluşturun, meslektaş paylaşım grupları kurun.
-Uzun vadeli oyuncu gelişim programları oluşturun.”