16 Nisan 2024 Salı
İstanbul 26°
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Bölgelere göre ürün önerileri

Öncelikle bulunduğumuz coğrafya ve ekolojik konularını iyi bilmeliyiz ve buna göre tarımsal projeler yapmalıyız. Bu koşulların bize sağladığı birçok avantaj ve ürün çeşitliliği var.

Bölgelere göre ürün önerileri
A+ A-

MİLLİ HÜKÜMET PROGRAMINI DERİNLEŞTİRİYORUZ - 14

Süleyman Yurddaşer / Bursa

Beslenmemiz için mutlaka tarıma ihtiyacımız var. Bu herkesçe bilinir, ancak kalkınmamız içinde tarıma gereksinimimiz var. Bunun için öncelikle bulunduğumuz coğrafya ve ekolojik konularını iyi bilmeliyiz ve buna göre tarımsal projeler yapmalıyız. Bu koşulların bize sağladığı birçok avantaj ve ürün çeşitliliği var.

BÖLGELERE GÖRE ÜRÜN ÖNERİLERİ

Bu ürünleri şöyle sıralayabiliriz.

Marmara Bölgesi:

1-Gemlik tipi (Trilye) sofralık zeytin.

2-Dürdane karası incir.

3-Çeşitli meyve ve sebzeler. (Bursa şeftalisi, Deveci armudu vb.)

4-Karacabey soğanı.

Ege Bölgesi:

1-Sultani çekirdeksiz üzümü.

2-Aydın inciri.

3-Ayvalık, Burhaniye ve Edremit çevresinin yağlık zeytini.

4-Turfanda yetişen diğer sebze ve meyveler.

Akdeniz Bölgesi:

1-Narenciye çeşitleri.

2-Seracılık, turfanda sebzecilik.

3-Yağlık zenginlik.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi:

1-Antep fıstığı.

2-Kahramanmaraş,Gaziantep ve Şanlıurfa’nın biberi.

3-Kurutmaya uygun diğer sebzeler.

4-Çeşitli tahıllar.

5-Pamuk ve yağ bitkileri.

6-İvesi koyunu.

İç Anadolu Bölgesi:

1-Şeker pancarı.

2-Çeşitli tahıllar.

3-Yağ bitkileri.

4-Küçük ve büyük baş hayvancılık. (Karaman koyunu ve Ankara keçisi vb.)

5-Mevsimlik sebze ve meyveler.

6-Yem bitkileri.

Doğu Anadolu Bölgesi:

1-Büyük ve küçük baş hayvancılık.

2-Yem bitkileri.

3-Yerel çeşitli sebze ve meyveler.

Karadeniz Bölgesi:

1-Fındık.

2-Çay.

3-Büyük ve küçük baş hayvancılık. (Özellikle, Jersey ırkı sığır.)

Not: Trakya’daki büyük baş hayvancılık ile süt ürünleri ve yağ bitkisi ayçiçeğini kaydetmeliyiz. Bu ürünler içinde Aydın inciri, sultani üzüm, Antep fıstığı, Gemlik zeytini, Dürdane karası incir, Malatya kaysısı ve özellikle fındık için özel önem verilmeli ve geliştirilmeleri için üniversitelerle projeler yapılıp, dünyaya tanıtılmalı.

Son Dakika Haberleri