25 Nisan 2024 Perşembe
İstanbul 21°
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Vücudu koruyan besinler

Beslenme ve Diyet Uzmanı Melike Şeyma Deniz, bağışıklık sistemini güçlendiren etkiye sahip besinlere de dikkat çekiyor.

Vücudu koruyan besinler
A+ A-

Uzmanlar, virüs ve bakterilere karşı vücudumuzun güçlü olması için üç kuralı önemsiyor: Su içmek, uyku düzenine önem vermek, yeterli ve dengeli beslenmek. Beslenme ve Diyet Uzmanı Melike Şeyma Deniz, bağışıklık sistemini güçlendiren etkiye sahip besinlere de dikkat çekiyor.

Balık

Hastalık yapan bileşiklerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlayan omega 3 almak için haftada 2-3 kez balık tüketmek gerekiyor. Balığı ızgara, fırın veya buğulama olarak tercih edin.

Yumurta

Kaliteli proteinin yanı sıra, A ve B vitaminleri, demir, çinko, folik asit içeriyor. Tüketmeye engel bir sağlık sorunu olmaması halinde haftada en az 3-4 kez günde 1 adet yumurta tüketilmeli.

Portakal ve kivi

Bu iki meyve, C vitamini içeriği sayesinde soğuk algınlığı ve gripten koruyor. Ancak aynı anda iki porsiyondan fazla meyve tüketilmemeli.

Sarımsak

Yapılan bilimsel çalışmalar, sarımsaktaki organosülfür bileşiklerin toksinlerle savaştığı, kanser ve kardiyovasküler hastalıklar gibi birçok hastalıkta önleyici etkisi olduğunu gösteriyor. İçinde bulunan “allisin” hem antibakteriyel hem de antiviral etki gösteriyor. Ezerek ve çiğ olarak yendiğinde daha fazla fayda sağlıyor.

Karalahana

İçerdiği A, K, C vitamini, kalsiyum ve magnezyum ile karalahana hem çok güçlü bir antioksidan hem de kuarsetin içeriyor. Anti kanser ve anti viral etkiye sahip.

Baklagiller

Bitkisel kaynaklı protein, posa, B grubu vitaminler ve demir içeren baklagiller haftada 2-3 kez tüketilmeli. Yanında tüketeceğiniz limonlu yeşil salata, demirin emilimini arttırır.

Yeşil çay

Yeşil çay serbest radikallerle savaşan antioksidanlardan zengin ve bu sayede bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Ancak aşırı sıcak su ile hazırlanmamalı, aksi halde yapraklarındaki antioksidan kayboluyor.

Zencefil

Zencefil; kolesterolün düşmesine, karaciğeri korumaya, pıhtılaşmayı geciktirmeye ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı oluyor.

Zerdeçal

İltihap önleyici özelliklere sahip zerdeçal bağışıklık sistemini de güçlendiriyor. Yaklaşık 1 tatlı kaşığı zerdeçal çorbalara, et ve tavuk yemeklerine eklenebilir.

Nar

Antioksidan kaynağı nar, iyi bir ara öğün seçeneği. Bir kase yoğurdun içerisine 2-3 yemek kaşığı nar ekleyerek bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz.

Keten tohumu

Fosfor, magnezyum, bakır ve B grubu vitaminler, omega 3 ile omega 6 yağ asitleri için iyi bir kaynak olan keten tohumu bağışıklık sistemini de güçlendiriyor. Yemeklere 1-2 tatlı kaşığı kadar ekleyerek kabızlığa karşı etkisinden de yararlanılabilir.

Kefir

Proteinin yanı sıra kalsiyum, magnezyum, fosfordan zengin olan kefir, probiyotik içeriğiyle bağırsak florasını düzenliyor, hastalıklara karşı direnç göstermeye yardımcı oluyor.

Son Dakika Haberleri