25 Nisan 2024 Perşembe
İstanbul 16°
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Sahurda kahvaltı iftarda çorba

Ramazan ayının en önemli öğünü sahura dikkat edilmeli. Kahvaltı gibi hafif yiyecekler tüketilmeli. İşte Ramazan ayına özel öğünler...

Sahurda kahvaltı iftarda çorba
A+ A-

Ramazan ayının en önemli öğünü sahura dikkat edilmeli. Kahvaltı gibi hafif yiyecekler tüketilmeli. İftarda ise bir kase çorba içildikten sonra 10 dakika ara verilmeli, ağır yiyeceklerden kaçınılmalı

Ramazanda, günlük üç ana öğün olan beslenme düzeni, iki ana öğüne düşüyor. Uzun süreli açlık, iftar ve sonrasında yüksek kalorili besinlere eğilimi artırıyor. Beslenme şekillerindeki bu değişim, mide ve bağırsak sorunlarına neden olabiliyor. Ramazan ayının ilk gününde beslenme uzmanları, oruç tutarken sağlıklı ve dengeli beslenmenin ihmal edilmemesi uyarısında bulundu.

Uzm. Diyetisyen Ayça Ilıca Murat, Ramazan ayında en önemli öğünün sahur olduğunu söyledi. Uzm. Dyt. Ayça Ilıca Murat, şu bilgileri aktardı: “Sahurda sadece su içme ya da gece yatmadan önce yemek yemenin son derece zararlı olduğu unutulmamalı. Bu durum açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak günün daha verimsiz geçmesine neden olur. Sahur öğünü ağır yemeklerden oluşursa, gece metabolizma hızı düştüğü için yemeklerin yağa dönüşme hızı yükselecek ve kilo alma hızı ve riski artacaktır. Tüm bu sebeplerden dolayı sahura mutlaka kalkılmalı ve bu öğünde ya hafif bir kahvaltı yapılmalı ya da çorba, az yağlı yapılmış sebze, zeytinyağlı yemeklerden oluşan bir menu tercih edilmelidir.”

Diyabet, yüksek tansiyon, kalp gibi kronik hastalıkları olan kişilerin doktorlarına danışmadan oruç tutmamalarını hatırlatan Uzm. Dyt. Ayça Ilıca Murat, bu kişilerin oruç tutması durumunda bir diyetisyen tarafından beslenme düzenlerinin ve sıklığının ayarlanması gerektiğini söyledi.

Günün ilk öğünü olan iftarda bir çorbanın içilmesini ve bir süre ara verdikten sonra yemeğe geçilmesini öneren Uzm. Dyt. Ayça Ilıca Murat sözlerine şöyle devam etti: “İftara peynir, zeytin gibi basit yiyeceklerle başlanabilir. Ayrıca çorba da doygunluk hissi açısından en uygun yiyeceklerden biridir. İftarda yavaş yavaş ve az miktarda yemek yenmelidir. İftar ile sahur arasına da mutlaka dengeli olmak kaydıyla öğün eklenmelidir. Ramazan ayında oruç tutarken beslenmeye daha çok özen gösterilmelidir.”

İFTAR SONRASI GÜLLAÇ

İftar sonrası tatlı yemek isteniyorsa hamur işi, şerbetli ve kızartılmış değil, sütlü tatlılar tercih edilmeli. Uzm. Dyt. Ayça Ilıca Murat, Ramazan ayının simgesi haline gelen güllacın buna en uygun tatlı olduğunu söyledi. Murat, “Kabızlık sorunu yaşayan kişiler posalı besinleri daha fazla tüketmeli. Meyve, sebze ve salata ve lifli ekmekler tercih edilmeli. Su tüketimi de artırılmalı” dedi.

Son Dakika Haberleri