28 Mart 2024 Perşembe
İstanbul 19°
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Yerin 36 metre altında 3.5 milyon liralık lezzet

Karaman’ın Ayrancı ve Konya’nın Ereğli ilçelerine bağlı köylerde üretilen Obruk peyniri dünya markası olma yolunda bir adım daha attı. İş insanı Mehmet Sandal’ın girişimiyle, 3.5 milyon lira değerindeki peynirler için tanıtım festivali düzenlendi.

Yerin 36 metre altında 3.5 milyon liralık lezzet
RECEP ERÇİN / KARAMAN

Dünyadaki toplam peynir pazarının 28 milyar dolar olduğunu tahmin ediliyor. Bu pazarın yüzde 60-65’i ise yöresel peynirlere ait. Her ne kadar Fransızların rokforu, İtalyanların parmigiano reggiano parmesan peyniri dünyaya nam salmış olsa da Almanya ve ABD gibi ülkeler yöresel peynir pazarında ön plana çıkıyor. Ülkemiz de yöresel peynir çeşitliliği bakımından oldukça zengin. Kars gravyeri, Çorum Kargı tulum peyniri ve haberimize konu olan meşhur Divle obruk peyniri gibi yöresel ürünlerin kilogram değeri 80 ile 150 lira arasında değişiyor. Fransız rokfor peynirinin kilogram değerinin 14 avro (90 TL) olduğunu hatırlatalım.

YERİN 36 METRE ALTINDA

Karaman’ın Ayrancı ilçesindeki en eski yerleşim yerlerinden biri olan Üçharman yani eski adıyla Divle köyünde bu yıl ilk kez bir peynir festivali düzenlendi. Doğduğu topraklarda yaratılan değerin dünya çapında bir marka olmasını arzu eden iş insanı Mehmet Sandal’ın desteğiyle, Yeni Arayışlar Girişimi Platformu (YAPDER) öncülüğünde yapılan Birinci Obruk Peyniri Mağara Açılış Festivali’ne katıldık. T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve İlçe Tarım Müdürlüğü’nün evsahipliğinde düzenlenen festivalde Divre Obruk peynirinin, kırsal kalkınma açısından önemi vurgulandı. Karaman Milletvekilleri, Ayrancı ve Ereğli Belediye Başkanları, KOP İdaresi Koordinatörü, İl Tarım ve Orman Müdürü, Ayrancı Kaymakamı, iş insanları, gazeteciler ve üreticilerin katıldığı festivalde yerin 36 metre altındaki mağaraya da girildi. Mağarada bekçilik yapan üreticilerden edindiğimiz bilgiye göre yaklaşık 233 metre uzunluğundaki mağarada 35 ton civarında peynir bulunuyor. Üreticide 100 lira olan ortalama kilogram fiyat dikkate alındığında tarihi Divre Obruğu’nda 3.5 milyon liralık peynir bulunuyor. Üçharman köyünde bulunan obrukta bulunan peynirler günümüzde modern asansör yardımıyla yerin 36 metre altına indiriliyor. Bundan birkaç yıl öncesine kadar üretici kadınlar, erkeklere göre daha hafif oldukları için, sepetlerle sarkıtılarak obruğa inerek peynirleri yerleştiriyormuş. Üreticilerden edindiğimiz bilgiye göre nisan ve mayıs aylarında obruğa konulan peynirler, yaz sıcağında artı 4 ile eksi 5 derecede doğal klima işlevi görev mağarada yaz boyunca olgunlaşıyor. Ekim ve kasım aylarında ise çıkarılarak satışa sunuluyor.

Recep%20Er%C3%A7in
Recep Erçin

FİYAT 150 TL’YE KADAR ÇIKIYOR

Üreticilerin aktardığına göre çiğ sütle yapılan peynirlerin acı suyu iyice alındıktan sonra kendi sıcaklığında keçi veya koyun derisine sarılarak mağaraya indiriliyor. Burada peynirin küflenme süreci başlıyor. Derinin dışı kırmızı rengi aldığında olgunlaşma tamamlanıyor. Tuzu iyi ayarlanmış ve acı suyu iyice alınmış bir peynir iki yıl bozulmadan kalabiliyor. Soğuk hava deposu görevi ifa eden ve obruk adı verilen mağarada peynirler genelde beş ay bekletiliyor. Yüzyıllardan beri küçükbaş hayvancılıkla geçinen köylülerin bin bir zahmetle ve atalarından gelen tecrübeyle ürettikleri peynirin kilogram değeri daha önce 30 lira yani neredeyse maliyeti düzeyindeymiş. Son yıllarda ise Divre Obruk peynirinin marka değer yükseldikçe fiyatlar, tam yağlı peynirler için 150 liraya kadar yükselmiş durumda.

STANDART İÇİN MANDIRA ŞART

Festivalde yapılan konuşmalardan edindiğimiz bilgiler ise şöyle: Divre Obruk peyniri kendine has bir lezzet. Eğer standart üretim sağlanır ve belli bir ölçeğe ulaşılırsa hem kırsalda zenginleşme sağlanarak günden güne eriyen küçükbaş hayvancılık yeniden ilgi görür hale gelir hem de ürünün ihracatı gündeme gelir. Ancak Ayrancı Belediye Başkanı Yüksel Büyükkarcı’nın da vurguladığı gibi standart üretim için bütün bölgedeki üreticilere hizmet verecek bir mandıra kurulması şart. Çünkü küçük aile işletmeleri şeklinde üretimi yapılan her peynirde her ailenin ürettiği peynirin aroması farklı. Belli bir standart sağlanmadan da sürdürülebilir üretim mümkün değil.

Son Dakika Haberleri