Çin, uzay istasyonu inşaatını tamamlamak için insanlı görev başlattı

Çin, 5 Haziran 2022'de altı aylık bir görev için uzay istasyonu kombinasyonuna üç taykonot göndererek mürettebatlı uzay gemisi Shenzhou-14'ü fırlattı.

Üç taykonotun, Tiangong uzay istasyonunun montajını ve inşasını tamamlamak için saha ekibiyle birlikte çalışarak istasyonu tek modüllü bir yapıdan, çekirdek modül Tianhe ve iki laboratuvar modülü Wentian ve Mengtia olmak üzere üç modüllü bir ulusal uzay laboratuvarına dönüştüreceği kaydedildi.

Çin İnsanlı Uzay Ajansı'na (CMSA) göre, Uzun Yürüyüş-2F taşıyıcı roketinin üzerindeki uzay gemisi, Çin'in kuzeybatısındaki Jiuquan Uydu Fırlatma Merkezi'nden sabah 10.44'te kaldırıldı.

Fırlatmadan yaklaşık 577 saniye sonra, Shenzhou-14 roketten ayrıldı ve belirlenmiş yörüngesine girdi. CMSA, mürettebat üyelerinin iyi durumda olduğunu ve fırlatmanın tamamen başarılı olduğunu açıkladı.

Bu, ülkenin insanlı uzay programının onaylanması ve başlatılmasından bu yana 23. uçuş görevi ve Çin'in uzay istasyonu projesi için üçüncü insanlı görevi.

Saat 17.42'de uzay gemisi, Tianhe modülü, Tianzhou-3 kargo gemisi ve Tianzhou-4 kargo gemisinin kombinasyonu ile hızlı bir otomatik buluşma ve birleşme gerçekleştirdi.

Bir dizi hazırlıktan sonra, mürettebatın komutanı Chen Dong, Tianhe çekirdek modülünün kapağını açtı. 20.50 itibariyle (Pekin Saati), astronotlar Chen Dong, Liu Yang ve Cai Xuzhe birer birer Tianhe'ye girmişlerdi.

Shenzhou-14 mürettebatlı uzay görevinin üç Çinli taykonotu için 5 Haziran 2022'de kuzeybatı Çin'deki Jiuquan Uydu Fırlatma Merkezi'nde bir tören düzenlendi. Çinli astronotlar Chen Dong (solda), Liu Yang (ortada) ve Cai Xuzhe yaklaşık altı ay uzayda kalacak. (Fotoğraf/Xinhua)