Çin’in geleneksel çay yapımı: UNESCO kültür mirası listesine girdi

Çin’in binlerce yıllık çay kültürü, UNESCO tarafından da tescillendi. Kadim İpek Yolu boyunca taşınarak Avrasya’da derin izler bırakan çay yapımı ve tüketimine dair pratiklerin, ‘somut olmayan kültürel miras’ olarak korunacağı açıklandı.

MİAO YU

Çin’in geleneksel çay yapım teknikleri ve ilgili toplumsal pratikler, 29 Kasım Salı günü UNESCO’nun dünya somut olmayan kültürel mirasları arasına girmeyi başararak Çin’de bulunan somut olmayan kültürel mirasların sayısını 43’e çıkardı.

Çay, Çin halkının günlük yaşamının dokusunda yer almaktadır ve İpek Yolu aracılığıyla dünyanın dört bir yanındaki insanların yaşamlarını da etkilemiştir.

UNESCO’nun kararı Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Hükümetlerarası Komitesi’nin Fas Krallığı’nda düzenlenen 17. oturumunda açıklandı.

Mart 2021’de başlayan uygulamanın başarılı olmasıyla, dünya somut olmayan kültürel miras listesi, çay tarlalarının yönetimi, çay yapraklarının toplanması, elle işlenmesi ve çayın içimi ve ikram edilmesine ilişkin bilgi, beceri ve uygulamaları tanımış oldu.

Bu gelişme, geleneksel çay kültürünün korunması ve tanıtılması adına önemli bir adım olduğu için Çin halkı ve uzmanlar tarafından geniş çapta takdirle karşılandı.

Çin Halk Kültürü İnovasyon ve Geliştirme Merkezi Genel Sekreteri ve Çin Ulusal Sanat Akademisi’nde araştırma görevlisi olan Zheng Changling, Global Times’a verdiği demeçte, “Çin çay kültürü, yıllar önce kadim İpek Yolu aracılığıyla dünyanın birçok ülkesindeki insanlar tarafından yaygın bir şekilde tanındı. Çin çay yapımının başarılı bir şekilde uygulanması, uluslararası etkisinin daha da artmasına yardımcı olabilir.” dedi.