Dünyanın en büyük ve en derin tatlı su gölü: Baykal

Sibirya'da aylardır donmuş vaziyette olan, dünyanın en büyük ve derin tatlı su gölü Baykal görenleri kendine hayran bırakıyor. Bülent İbrişim/Avustralya


Güney Sibirya’da bulunan 25 milyon yıllık Baykal gölü 25 milyon yaşıyla dünyanın en yaşlı ve 1.642 metre derinliğiyle de en derin gölüdür.


Aynı zamanda en temiz göldür ve kışın kalınlığı iki metreyi bulan ve üzerinde yürüyüşlerin yapıldığı buzla örtülür.


Olağanüstü bio çeşitliliğe sahiptir ve aralarında dünyada tatlı su fokunun yaşadığı tek yerdir.


700’ü aşkın yöresel hayvan türünü barındırır.


Bitki ve hayvanları Evrimci bilim insanlarının yaşamın zaman içinde belirli bir bölgeye nasıl uyum sağladığını incelemeleri için eşsiz bir yerdir.


Baykal Gölü aynı zamanda Rusya’nın Galapagos’u (çok değişik ve zengin bir hayvan yapısına sahip oluşuyla ünlü, bu nedenle Darwin'in Doğal Ayıklanmalar Kuramıyla ilgili araştırmalarını orada yaptığı Büyük Okyanus takımadaları) olarak da adlandırılır.


Rus fotoğrafçı Kristina Makeeva’nın bu yılın Ocak ayında çektiği nefes kesen fotoğraflarda da görüldüğü gibi, Don olayının en fazla olduğu zamanda uzunluğu 10-30 kilometreyi bulan çatlaklar oluşur.


Bu çatlamalar her yıl ayni zamanda meydana gelir ve gök gürültüsü ya da silah sesi gibi sesler çıkar.


Bu çatlaklar sayesinde, gölün canlıları oksijen yetersizliğinden ölmezler. Ayrıca gizemli yapılanmaları bilim insanlarının ilgisini çekmektedir.


Baykal Gölü dünyanın tatlı su rezervinin yüzde 20’sini oluşturur. Bu hacım Kuzey Amerika’daki beş büyük gölün su hacmının toplamına yakındır. Dünyanın en temiz ve şeffaf olan suyu sayesinde 40 metre derinliğe kadar her türlü canlı, bitki ve yeşil kayaları görebilirsiniz.