Ege'deki olası donanma savaşını kim kazanır?

Son günlerde Ege Denizi’ndeki adacıklar nedeni ile çıkan gerginlikler Türk ve Yunan donanmalarını karşı karşıya getirdi. Peki iki donanmanın çarpışmaya girmesi halinde sonuç ne olur? Bu sorunun cevabını alabilmek için iki donanmayı da incelemek gerekir. İncelemeye Yunan donanması ile başlayalım.

YUNAN DENİZALTILARI

Yunan Deniz Kuvvetleri’nde Glavkos Sınıfı Type 209/1100 Denizaltıları 3 adettir. Denizaltıların isimleri HS Nireus, HS Triton, HS Proteus ‘dur. Howaldtswerke-Deutsche Werft of Germany isimli Alman firması tarafından üretilmiş, dizel-elektrikli motorları olan, 1960’lı yılların sonlarında geliştirilmiş şu an için oldukça eski denizaltılardır.

Glavkos sınıfı denizaltıların modernizasyonu için Neptune 1 isimli bir program başlamış 1993/2000 yılları arasında sürmüştür. Kanat sonarları v.b yenilikler yapılmıştır.

Poseidon Sınıfı

Type209/1200 Denizaltıları üç adet olup isimleri HS Poseidon, HS Amphitriti, HS Pontos’dur. Bu denizaltılar için Neptune 2 isimli modernizasyon programı kriz nedeni ile iptal edilmiştir.

Okeanos Sınıfı

Type209/1200 içinde sadece S118 Okeanos isimli denizaltı modernize edilmiştir. Bağımsız hava itişi eklenmiş olup, ölçülerde değişiklik yapılmamıştır.