El ele verip kazanacağız: Burası, Hürriyet köyünün tapulu arazisi

Hürriyet köylüleri, tapulu arazilerinin Bütünşehir yasasıyla satılmasına karşı mücadeleyi sürdürüyor. 1951 yılında aldıkları çiftliği, el birliğiyle, yoksullukla, emekle, alın teriyle köy haline getiren Hürriyet sakinleri, el ele verip topraklarını koruma kararı aldılar.

HABER: EMRE KALFA / SİBEL KOÇ GÜVEN

Hürriyet köylülerine ait tapulu arazilerin Bursa Karacabey Belediyesi tarafından ihaleyle satışına karşı köylülerin mücadelesi sürüyor. Köylerinin kuruluş hikâyesini Aydınlık’a anlatan köylüler, mücadeleyi hukuki olarak devam ettireceklerini ve davanın peşini bırakmayacaklarını söylediler.

Bir araya gelen köylüler, Bursa Karacabey’de Haydar Ağa isimli çiftliği Kemal Çayıroğlu’ndan alma kararı alır. Çiftlik alınır ama barınabilecekleri tek bir ev yoktur. Köylüler, o dönem yoksulluk içinde yaşadıklarını, taksitlerini zamanında ödeyemeyenlerin ise ekmeklik buğdaylarına el konulduğunu anlattılar. 12 bin dönüm olan bu yer, köylüler tarafından 28,5 dönüm olarak şahsi tarlalara bölünür. Kalan 6 bin dönüm civarında olan araziyi de hayvan otlatmak için otlakiye ve kavak ekmek için ayırırlar. Aynı alan içine cami, misafirhane, mezarlık, okul, öğretmen lojmanı gibi yerler de inşa ederler.