Nusret mayın gemisinin kaptanı Nazmi Kaptan'ın kaleminden gün gün 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi!

Ercan Dolapçı'nın yazısı: Çanakkale Deniz Zaferinde önemli bir rol de Nusret mayın gemisinin son anda döşediği 26 mayındı. İşte Nusret mayın gemisinin kaptanı Nazmi Kaptan'ın kaleminden gün gün 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi!

10 Ocak l915 Pazar: 17 Aralık 1914'de su yüzeyine çıkıp o zamandan beri yerini muhafaza eden 77 numaralı mayının gözden kaybolduğu haberi verildi. Lodos rüzgârı şiddetle esmektedir. Bir mayının Kilitbahir'den 300 metre kadar uzaklığa doğru seyrettiği görülmüş ve motor ile almak istenilmiş fakat hava çok şiddetli olduğundan motor denize indirilemeden zorunlu olarak geri dönülmüş ve mayın Nara'ya doğru akıp gitmiştir.

7 Mart 1915 Pazar: Motorbot ile altı adet serseri mayın Tenger yönünden bırakıldı. 12.00'de düşmanın beş büyük zırhlısı Boğaz girişinden içeri geçerek Dardanos, Kilitbahir istihkâmlarını bombaladı. Anadolu Hamidiye istihkâmları bombardımana başladı ve karşılık verildi. 03. 15'te düşman ateşi kesti. 03.53'te düşman Erenköy sırtlarına ateş açtı. On beş dakika sonra ateş kesti.

8 Mart 1915 Pazartesi: Murahhaslıktan alınan emir üzerine 05.30'da Nusret vapuru ile akıntı üzerinde ve Paleo Kastro'dan başlayarak Erenköy hizasında bitmek üzere 26 karbonik mayın ile bir hat oluşturulmuş ve yerleştirilmiştir. Düşman görememiştir. Mayınların aralıkları 100 ile 150 metre; su yüzeyinden derinlikleri dört buçuk metredir. Düşman, istihkâmları hafif şekilde bombardıman etmiştir.

9 Mart 1915 Salı: Bugün düşman gemileri Boğaz'dan içeri girmemiş; hariçten, Yenişehir ve Seddülbahir yönüne bir kaç mermi atmıştır. Kilitbahir'de torpidoların havaları tamamlanmıştır. Serseri (serbest) mayınlar için şeker yerine tuz konuldu.