Kopenhag'da şehitler anıldı, El-bab'daki Mehmetçik'e selam yollandı

​Danimarka’daki Türkler, teröre karşı tek ses, tek yürek. Ünsal Turan/Kopenhag


Kopenhag’ın Hellerup semtindeki Türk Büyükelçiliği önünde toplanan Türkler ellerinde bayraklarla Türkiye’ye yönelik terör saldırılarını kınayıp, saldırılarda ve Suriye’de hayatını kaybeden şehitleri andılar.


Polis elçilik önünde geniş güvenlik önlemi aldı. Danimarka Türk Federasyonu tarafından düzenlenen “Milli Birlik ve Beraberlik” mitingine, çok sayıda Türk, Türkmen ve Azerbaycan Türkü katıldı.


Fırtına ve yetkililerin sokağa çıkmama uyarısına rağmen gösteriye katılanlar, Beşiktaş ve Kayseri’deki terör saldırılarında hayatlarını kaybedenleri anarken, Danimarka ve diğer Avrupa ülkelerinin PKK terör örgütünün faaliyetlerine göz yummalarını kınadı. El-bab şehitlerini de unutmayan yurttaşlar sık sık “kahrolsun PKK”, “şehitler ölmez vatan bölünmez” sloganları attı.


Danimarka Türk Federasyonu başkan yardımcısı Bahadır Güler yaptığı basın açıklamasında “bugün buraya terörü ve terör örgütlerini lanetlemek için toplandık. PKK ve İŞİD terör örgütleri Avrupa ve özellikle İskandinavya'da rahatlıkla hareket edebilmektedirler. Topladıkları paralar da onlara silah olarak gitmekte ve masum sivillerin ölümüne sebep olmaktadır. Unutulmamalıdır ki teröristin, milleti, inancı, ideolojisi olmaz. Bu örgütler tüm insanlığın düşmanıdır” dedi.


Terör örgütlerinin varlığı nedeniyle Türkiye ve ikinci vatan Danimarka için endişe duyduklarını belirten Güler, “bu tehdit ve korkularla yaşayan tüm insanlık için endişeliyiz. Özellikle İskandinav ülkeleri, bir an önce gerçekleri görmeli ve özellikle PKK'nın ekonomik faaliyetlerine, propaganda çalışmalarına dur demelidir'' dedi.


Açıklama daha sonra Danca okundu.


Türkler ellerindeki bayraklarla Büyükelçilik önünü adeta kırmızı beyaza boyadı.


Elçilik binası önünde açılan Türk bayrağı etrafında toplanan çocuklar ise Kayseri’de şehit düşen askerlerin isimlerinin yazılı olduğu dövizleri taşıdı. Megafondan şehitlerin isimleri okunduktan sonra binlerce kişi "burada" şeklinde seslendi.


Azerbaycanlıların ve Kuzey Iraklı Türkmenlerin de destek verdiği mitingde Suriye'nin El Bab kasabasında şehit olan Türk askerleri de anıldı.


'İskandinav ülkeleri gerçekleri görmeli.'


Gösteride Türk bayrağı dışında pankart ve bayrak açılması yasaklanmasına rağmen iki şahsın ellerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın resmi ile büyükelçilik önüne gelmesi tartışamaya yol açtı.


Gösteriyi düzenleyen MHP’lilerin uyarısına rağmen kalabalığın arasına girmeye çalışan iki kişi ile göstericiler arasındaki tartışmanın büyümesi polis tarafından önlendi.


Erdoğan posterli iki kişi bölgeden uzaklaştırıldı.