Yaz aylarında sağlıklı kalmak için 10 öneri

Tatil ve eğlence ile özdeşleştirilen bir mevsim ve elbette sıcaklarla... Peki özellikle dikkat etmeniz gerekenleri biliyor musunuz?

Yaz mevsiminde sıcaklıkların artmasıyla açık havada geçirilen zaman da uzuyor. Bu durum sıcak çarpması, güneş yanıkları, böcek ısırmaları ve sokmaları gibi rahatsızlıkların daha sık görülmesine neden oluyor. Bunların yanı sıra serinlemek için kullanılan klima ve havuzların neden olduğu enfeksiyon hastalıklarıyla da yaz aylarında sık karşılaşılıyor. Sıcak yaz günlerinin tadını çıkarmak için bazı önlemler almak gerekiyor. 

Sıcak çarpması

Yaz aylarında sıcaklık artışıyla birlikte vücut ısısı da artar, vücut çevre ile etkileşip terleme yoluyla ısı kaybederek dengesini sağlamaya çalışır. Uzun süre güneşe veya yüksek sıcaklıktaki ortamlara maruz kalmak, vücut ısısının terlemeyle dengelenememesine ve sıcak çarpması denilen durumun ortaya çıkmasına neden olur.  Sıcak çarpmasının ilk belirtileri; terli ve soğuk cilt, bitkinlik, susama hissi, kas krampları, baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, kusma, idrar koyulaşması olarak sıralanabilir. Sıcaklık artmaya devam ederse cilt kuru sıcak ve kırmızı bir hal alır, vücut ısısı yükselir, solunum ve nabız hızlanır, davranış bozukluğu, bilinç bulanıklığı gelişir.