Suriyeliler hakkında 15 yalan

ABD'nin kaos planları çerçevesinde Türkiye'deki Suriyelilere yönelik kışkırtma faaliyetleri hız kazandı. Suriyeliler, önce yalan haberlerle hedef alınıyor; ardından birkaç adli vaka piyasaya sürülerek halk tahrik edilmeye çalışılıyor

Ümit Özdağ'ın liderliğini yaptığı Zafer Partisi öncülüğünde Suriyelilere yönelik Türk halkını tahrik politikası ivmelendi. Yürütülen kampanya ile Türkiye'deki Suriyelilerin suç makinası oldukları, devletten maaş aldıkları, istedikleri yerde çalışabildikleri, kamuya dahi girebildikleri, gettolar oluşturdukları, ekonomimizi batırdıkları gibi bir imaj yaratılıyor. Birkaç adli vaka günlerce sosyal medyada dolaştırılarak halk, bu insanlara karşı şiddet kullanmaya teşvik ediliyor. Halbuki veriler, ülkemizdeki suç oranlarının artışında, ekonomik darboğazımızda ve işsizlik gibi sorunlarımızda Suriyelilerden ziyade yapısal problemlerimiz olduğunu gösteriyor.

Göç İdaresi Başkanlığının 1 Nisan 2022 verilerine göre ülkemizde “geçici koruma” statüsünde 3,7 milyon Suriyeli bulunuyor. Bunun yanında 109 bin Suriyeli ikamet iznini, 193 bin Suriyeli de vatandaşlık hakkını kazanmış. Toplam Suriyelilerin 1,7 milyonu çocuk, yüzde 55'i erkek, yüzde 45'i kadın. Yaş ortalamaları ise 22,3.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye'de bugüne kadar kaçak göç ile geldiği için 320 bin kişiyi ülkelerine geri gönderdiklerini, Suriye'ye geri dönenlerin sayısının ise 490 binin üzerinde olduğunu ve 2016'dan bugüne kadar 19 bin 336 Suriyeli sığınmacının asayiş sorunları sebebiyle Türkiye'den çıkışının gerçekleştiğini bildiriyor.

Şimdi gelelim Suriyeliler hakkında doğru bilinen yanlışlara...