Yangtze Nehri’nde yüzen 150 yıllık antik gemi haliçten çıkarıldı

Asya’nın en uzun nehri olan Yangtze’nin üzerindeki Hengsha halicinde 150 yıllık bir ‘zaman kapsülü’ bulundu: İki numaralı antik gemi. Çıkarılan gemi kalıntısı, Deniz İpek Yolu tarihine dair de önemli kanıtlar ortaya koyuyor

YAN WEİQİ

Çin’in Yangtze Nehri’nin devamında bir haliç olan Hengsha adası sularında 21 Kasım günü yerel saatle 0.40’ta Fenli adlı gemide tüm ışıklar yandı.

22 adet çelik yay kirişinden oluşan 48 metre uzunluğunda, 19 metre genişliğinde, 9 metre yüksekliğinde ve yaklaşık 8 bin 800 ton ağırlığındaki keson, antik gemiyi taşıyarak yavaş yavaş sudan çıktı. Denizde 70 gün süren sıkı çalışmalar sonucunda “Yangtze Nehri Halici No. 2” antik gemisi, bir bütün olarak başarıyla sudan çıkarıldı.

“Yangtze Nehri Halici No. 2” antik gemisi, şu an Çin’in yerel su altı arkeolojisi çalışmalarıyla keşfedilen en büyük ve en iyi korunmuş antik ahşap yelkenli gemisi olma özelliğini taşıyor.

Bu 100 yıllık gemiyi suda “avlamak” için dünyada ilk defa tüm gemi kurtarma ve taşıma teknolojisi kullanıldı. Bilimsel ve teknolojik inovasyonun su altı arkeolojisi çalışmalarında uygulanmasının da bir örneğini oluşturdu. Uluslararası su altı kültür miraslarının korunmasına da Çin modeli ve Çin deneyimleri geliştirildi.