Bakın 1 Nisan şakası nereden geliyormuş! 1 Nisan şakası yapmak günah mı?

Toplumumuz içerisinde belki de pek çoğumuzun nereden geldiğini bilmediği ancak günümüze kadar ulaşması sebebiyle uyduğu davranışlardan birisi de 1 Nisan şakalarıdır. Peki 1 Nisan şakası nasıl ortaya çıktı? 1 Nisan'da şaka yapmak günah mı? 1 Nisan şakasının olayı nereden geliyor?

1 Nisan şakası günah mı? 1 nisan şakası nereden geliyor

Toplumumuzda geçmişten günümüze dek uzanan farklı kültürler ve farklı inançlar eşliğinde alışkanlık haline getirilen 1 Nisan günü (şaka günü) olarak da bilinir. Araştırıldığında 1 Nisan şakasının bir tür Hristiyan adeti olduğu görülmekle beraber farklı inanışlara sahip olanlardan da bu alışkanlığı sürdürenlerin olduğu bilinmektedir. Bizim kendi dini inancımıza döndüğümüzde toplumumuzda kötü alışkanlıklardan biri olarak görülen yalan söyleme davranışı dinen de her vakit tartışmasız haramdır.

Kafir kimselerin yaptıklarından sakınmak ve onlara benzememek için ibadet konusunda bile tam tersini yapan sevgili Peygamber Efendimiz (SAV), kâfirleri taklit etmenin ve diğer farklı konularda da onlara benzemeye çalışmanın kesinlikle caiz olmadığını bildirir. Nitekim Alemlerin Efendisi Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV), bu konu hakkında Abdullah bin Ömer (r.a)'un nakline göre hadis-i şerifinde şöyle buyurmuştur:

- “Men teşebbehe bi-kavmin fe-hüve minhüm.” Yani, “Kim bir topluma benzerse, o da onlardandır! (Ebû Dâvûd, “Libâs”, 5; hadis no. 4031)

HADİS-İ ŞERİF: Kim bir kavmin karaltısını artırırsa onlardandır. Kim bir kavmin yaptığı işten râzı olursa, o işi yapanlarla ortak olur.” (İbn-i Hacer, el-Metâlibü’l-âliye, VIII, 319)

'1 NİSAN ŞAKASI' NASIL ORTAYA ÇIKTI?
'1 NİSAN' ŞAKASI OLAYI

Anlatılanlara ve rivayetlere göre; 1 Nisan Günü, Hristiyanlardan bir kesimi Müslümanları muhasara altına aldıkları bir kalede Müslümanlara eman verdiklerini söylerler. 'Siz kaleyi bize teslim edin bizde sizin canınıza dokunmayalım' derler. Ama onların bu sözlerine güvenip itimat eden Müslümanları derhal öldürürler. O gün de 1 Nisan günü (şaka günü) yani yalan söylemenin mübah olduğu gün ilan ederler. Dolayısıyla da 1 Nisan günü eğer böylesine vahim denecek bir olaya istinad ediyorsa, Müslüman bir kimse için bunun ciddiye alınması ve bu geleneğin sürdürülmesi asla mümkün olmamalıdır. 1 Nisan şakasının haram olup olmadığı ya da caiz olup olmadığı konusunda ise Diyanette net bir ifadeye rastlanmamıştır.

Sonraki Haber