100 böbrek hastasından üçü nakil şansı buluyor

Türkiye’de son dönem kronik böbrek yetmezliği teşhisi alan hasta sayısı beş yılda yüzde 18 arttı. Güncel verilere göre, son dönem kronik böbrek yetmezliği olan 79 bin hasta var. Böbrek bağışı bekleyen her 100 hastadan sadece üçü kadavra vericiden nakil şansı buluyor.

Kişilerin hayattayken yaptıkları organ bağışlarının yüzde 50,83’ü kadınlar, yüzde 49,17’si erkekler tarafından yapılıyor. Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, T.C. Sağlık Bakanlığı Ulusal Organ Bekleme Listesi’nde yaklaşık 25 bin hastanın organ beklediğini, bunların 23 bininin böbrek hastası olduğunu söyledi. Erk, son beş yıllık dönemde kadavra donörden yapılan organ bağışlarının aynı oranda seyrettiğini ancak bekleyen kişi sayısına göre kadavradan naklin yetersiz olduğunu ifade etti. Timur Erk, kadavra organ bağışının, organ bekleyenlere yeniden yaşam şansı verirken devletin de sağlık giderlerinde tasarruf sağladığını söyledi.

Timur Erk, 3-9 Kasım Organ Bağısı haftası sebebiyle yaptığı açıklamada şöyle konuştu: “Gerek ilgili bakanlıklar kanalıyla yürütülen çalışmalar, gerekse artan sosyal kampanyalara rağmen organ bağışı konusunda maalesef istenilen düzeye gelinemedi. 2017 yılında toplam 3 bin 342 böbrek nakli yapılabildi. Bunların ancak yüzde 20,7’si kadavradan bağışlandı. 2013 yılında, T.C. Sağlık Bakanlığı Ulusal Organ Bekleme Listesinde 18 bin diyaliz hastası kayıtlı iken, bugün 23 bin diyaliz hastasının böbrek beklediğini görüyoruz. Bu hastalar canlı vericileri olmadığı için kadavradan böbrek bağışı beklemek zorundalar. Bir yandan böbrek hastalarının nitelikli tedavi ile yaşam sürelerinin artması, bu tedavilerin en seçkin modeli olan böbrek nakillerinin gerçekleşmesi ve kadavradan organ bağışının artması yönünde çaba sarf ederken, diğer taraftan da bu hastalığın önlenmesi çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz.”

Sonraki Haber