140 Euro ceza kesilmişti: Amsterdam'da sokağa idrarını yapan kadın hukuk mücadelesini kazandı!
Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da umumi tuvalet eksikliği tartışmalara yol açtı. 2015 yılında halka açık bir yerde tuvaletini yapan kadın 140 Euro para cezasına maruz kalmıştı. Kadının uzun süredir yürüttüğü hukuk mücadelesi sonuç verdi.
Geerte Piening 2015 yılında bir gece bardan eve dönerken tuvalet kullanma ihtiyacı duydu. Seçeneklerini hızlıca gözden geçirdi: Amsterdam'ın hareketli Leidseplein bölgesinde kapanış saati geçmişti, bu da tesislerini kullanmak için bir bara giremeyeceği anlamına geliyordu ama aynı zamanda en yakın umumi tuvalet 2 km uzaktaydı.
Bir ara sokakta çömelip arkadaşlarını kendisini örtmeleri için ikna etmeye çalıştı. Kısa süre sonra polis geldi ve ona kamuya açık alanda idrarını yaptığı için 140 € para cezası kesti.
Bundan sonra ne olacağını çok az kişi tahmin edebilirdi. Binlerce kişinin Hollanda sokaklarına döküldüğü dokuz yıllık bir “işeme eşitliği” mücadelesinin ardından bu ay Amsterdam, Ekim ayında daha fazla umumi tuvalet açacağını duyurdu.
'LAZIMLIK EŞİTLİĞİ'
Piening para cezasına çarptırıldıktan bir gün sonra, bunun adaletsizliğine öfkelenerek uyandı. “Yakınlarda erkekler için bir sürü pisuar vardı ama tuvaletimi yapmak için hiçbir yere gidemiyordum. Tamam, bu bir sorun diye düşündüm.” dedi.
O zamanlar 21 yaşında olan Piening, cezaya itiraz eden bir mektup kaleme alarak Amsterdam'da erkekler için 35, kadınlar içinse sadece üç umumi tuvalet bulunduğuna dikkat çekti. “Bu durum sadece kadınları değil, tekerlekli sandalyedeki insanları da etkiliyor. Herkes için tuvalet olması çok önemli” dedi.
İki yıl boyunca hiçbir resmi yanıt alamayan Piening, bir anda kendisini ödenmemiş para cezası için mahkemeye çağrılmış olarak buldu. “Düşündüm ki: 'Ne? Mahkemeye mi gitmem gerekiyor? Tamam, garip ama evet, gidelim.”
Piening'in bu haberi yaymaya başladı ve lazımlık eşitliği meselesi yüzünden mahkemeye çıkarılmasından duyduğu kuşkuyu paylaştı. Yaklaşık 20 basın mensubu mahkemeye gelişini görüntülemek için geldi; yargıç itirazını reddetti ancak davanın mahkemeye ulaşmasının uzun sürmesi nedeniyle para cezasını 90 Euro'ya indirdi.
HAKİM 'PİSUVARI KULLAN' DEDİ KENT AYAĞA KALKTI
Yargıç ayrıca konuyla ilgili kendi görüşünü de sunarak Piening'e, kadınlara ait tesislerin olmamasına rağmen bir erkek pisuarını kullanması gerektiğini söyledi. “Hoş olmayabilir ama bu mümkün” dedi.
Piening hakimin önerisiyle ilgili “Hepimiz buna gülüyorduk çünkü çok saçmaydı. Bence bu kesinlikle mümkün değil.” ifadelerini kullandı.
Ülke genelinde tepkiler çok daha sert oldu. Ülkenin dört bir yanındaki şehirlerde protesto gösterileri düzenlenmeye başlandı ve kadınlar hakimin görüşüne karşı çıkmaya çağrıldı.
“Power to the Peepee” olarak adlandırılan bir protestonun organizatörleri, “Ülkenin dört bir yanından kadınlar, erkekler için inşa edilmiş umumi bir pisuvara tuvaletini yapmanın (imkansız) olanaklarını göstermeye davet ediliyor” dedi.
Diğerleri ise internette, hakimin emirlerine uymak için kendilerini düğümler halinde bükülmüş ve iddialı jimnastik pozları verirken gösteren fotoğraflar yayınladı ve bazıları ülkenin eğitim, kültür ve bilim bakanını “tuvalet eşitliği” ile mücadele etmeye çağıran bir dilekçeye imza attı.
TEPKİLER DİKKAT ÇEKTİ
Sıhhi cinsiyetçilikle mücadele hareketine katılanlar arasında o dönemde Amsterdam belediye meclis üyesi olan Ilana Rooderkerk de vardı.
Diğer kadın meclis üyeleriyle bir araya gelerek konu için kamuoyu desteği toplamaya başladı. Şehir yavaş yavaş değişiklikler yapmaya başladı; yaz aylarında büyük parklara ve yeşil alanlara seyyar tuvaletler yerleştirildi ve halk polis karakolları ve itfaiye binaları gibi yerlerdeki tesisleri kullanabilecekleri konusunda bilgilendirildi.
Ancak nihai zaferi elde etmek yıllar aldı; bu ay Amsterdam tekerlekli sandalye erişimine uygun yeni umumi tuvaletlerin Ekim ayından itibaren kullanıma sunulacağını açıkladı. Tam sayı teyit edilmedi ancak şehir toplam yatırımın 4 milyon Euro olacağını söyledi.