‘AB’den Yeşil Dönüşüm tsunamisi geliyor’

Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) Başkanı Kutlu Karavelioğlu, Avrupa Yeşil Mutabakatı ile gündeme gelen tüm mekanizma ve düzenlemelerin, AB’nin kendi rekabetçiliğini korumak için aldığı önlemler olarak önlerine gelmeye başladığını söyledi.

Yeşil Mutabakat düzenlemelerinin, ihracatımızı direkt ilgilendiren konular olduğuna dikkat çeken Karavelioğlu, “Yeşil Dönüşüm başlığı altında AB Komisyon ve Gruplarında birçok yeni düzenleme hazırlanıyor. AB Makine Yönetmeliği’nin de revize edilerek yakın tarihte yürürlüğe girmesi bekleniyor. Bölgede görevli temsilcilerimiz yeni bir yönetmelik ve direktifler tsunamisi ile karşı karşıya kalacağımız konusunda bizi uyarıyor” dedi.

MAİB makine imalat sanayi konsolide verilerini açıkladı. Türkiye'nin makine ihracatı yılın ilk 5 ayı sonunda, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 8.3 artarak 10.1 milyar dolar oldu. AB’nin Türkiye’den makine ithalatı, pandeminin ilk döneminden bu yana ilk defa mayıs ayında düştü.

‘YERLİLEŞMEYE DESTEK VERİLSİN’

Makine ve teçhizat yatırımlarının büyümeyi destekleyen bir unsur olduğunu, son 2 yılda hem imalat yatırımlarının hem de makine üretiminin yüzde 50’den fazla arttığını vurgulayan Karavelioğlu, makine imalatında katma değerin yüksek, ithalat bağımlılığının düşük olması sayesinde sektördeki üretici fiyatları endeksi artışının yüzde 71 ile, yüzde 132'yi bulan genel imalat sanayisi ortalama endeksinin hayli gerisinde seyrettiğine dikkat çekti. Yerli makine imalatçılarının, katma değer yanında ölçek büyütmek suretiyle de bir maliyet avantajı sağlayabildikleri için makine fiyatlarındaki artışı da sınırlı tutabildiğini ifade eden Karavelioğlu şöyle sürdürdü:

“Rekabet gücümüzün avantajlarından yararlanmayı ve bundan böyle iç pazardan daha fazla pay alabilmeyi hedefliyoruz. Ne var ki, makine ihracatımızın 24 milyar dolara yükseldiği son 12 ayda makine ithalatı 35 milyar doları, bu alandaki dış ticaret açığı ise 11,2 milyar doları buldu. Küresel gelişmeler enerjiyi büyük bir cari açık kalemi haline getirmişken, makine, dış ticaret açığını artıracak değil, kapatacak bir unsur olarak değerlendirilmeli. Türkiye vakit kaybetmeden ve bütün gücüyle yerli imalata ve yerlileşmeye destek vermeli.”

‘EYLEM PLANIMIZ HAZIR’

Karavelioğlu, makineler ve üretim teknikleri yenilenmeden veya iyileştirilmeden, yatırım yapılmadan ne karbon ayak izinin küçüleceğini ne enerji verimliliğinin yükseleceğini ne de enerjide kaynak çeşitliliği sağlanıp yenilenebilir enerjinin ağırlığının artırılabileceğini söyledi. Yatırımların finansmanına vurgu yapan Karavelioğlu ‘Makine Sektörü Sürdürülebilirlik Hedef ve Eylem Planı’nın hazır olduğunu, yakında açıklayacaklarını bildirdi.

Sonraki Haber