'ABD'nin aksine Rusya, Türkiye ve İran, Suriye'yi bölmek istemiyor'

'ABD'nin Suriye'de yapamadığını Rusya, Türkiye ve İran başardı'

Suriye hükümeti ile muhalifler arasında dün imzalanan ateşkes anlaşmasını değerlendiren Rusya Stratejik Araştırmalar Enstitüsü (RİSİ) Başkan Danışmanı ve Ortadoğu uzmanı Yelena Suponina, ABD'nin Suriye'de yapamadığını Rusya, Türkiye ve İran'ın başardığını vurguladı.

RİA Novosti için bir makale yazan Suponina, "Suriye muhalefetinden aldığım bilgiye göre Ceyş'ül İslam, Ahrar'uş Şam gibi önemli gruplar, IŞİD ve Fetih el Şam (eski adıyla El Nusra Cephesi) ile bağlarını tamamen koparmaları şartıyla ateşkese katılmayı kabul etti. ABD Başkanı Barack Obama bunun sözünü vermişti ancak Dışişleri Bakanı John Kerry bu sözü yerine getirememişti. Rusya, Türkiye ve İran, ABD'nin yerine bu işi başardı" ifadelerini kullandı.

'ANLAŞMA SİYASİ ÇÖZÜM ÖNEREN ORTAK BİR STRATEJİ'

Suriye hükümeti ile muhalefet arasında imzalanan anlaşmanın düşmanlıkları sona erdirmeye yönelik sıradan anlaşmalardan olmadığını belirten Suponina, bu belgelerin Suriye krizine siyasi çözüm öneren bir ortak strateji olduğunun altını çizdi.

'ANDREY KARLOV ANLAŞMANIN HAZIRLIK SÜRECİNDE AKTİF OLARAK YER ALDI'

Anlaşmanın aylar süren bir çalışmanın ürünü olduğunu kaydeden Rus uzman, 19 Aralık'ta öldürülen Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un da bu süreçte aktif olarak yer aldığını ifade etti.

'ABD'NİN AKSİNE RUSYA, TÜRKİYE VE İRAN SURİYE'Yİ BÖLMEK İSTEMİYOR'

Suponina, ABD'deki bazı 'şahinlerin' aksine Rusya, Türkiye ve İran'ın Suriye'yi bölmek istemediğini de vurguladı.

Suponina, "Suriye'de kalıcı barış tesis etme süreci başladı. Bu süreç, zor ve muhtemelen kanlı olacak. Teröristler, Suriye'deki bazı güçlerin kendilerine karşı birleşmesinden hoşnut değil. Bu da terör eylemleri ve acı olacağını gösteriyor" vurgusu yaptı. (sputniknews)

Sonraki Haber