Antalya'daki zeytin üreticilerine uyarı!

Antalya Ticaret Borsası (ATB) 4. Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı ve Büyükakça Zeytincilik Sahibi Zafer Tan, zeytin üreticilerini meyve dökülmeleri konusunda bilgilendirdi.

Tan, fizyolojik dökülmenin doğal bir süreç olduğunu, ancak zararlılar, hastalıklar ve olumsuz iklim koşullarının verim kaybına yol açabileceğini dile getirdi.

FİZYOLOJİK DÖKÜLME OLUMSUZ DEĞİL

Fizyolojik dökülmelerin üreticiler için kaygı yaratmaması gerektiğini belirten Tan, bu süreçte genellikle daha az gelişmiş zeytinlerin düştüğünü söyledi. Bol sulamanın dökülmeleri azaltabileceğini ifade eden Tan, “Toplam meyvenin yüzde 5’i oranında dökülme normaldir. Bu durum verim kaybı oluşturmaz, aksine kalan meyvelerde yağ oranını artırır” dedi.

ZARARLILAR VE HASTALIKLAR TEHLİKE OLUŞTURUYOR

Tan, zeytin güvesi, zeytin sineği, kuraklık ve mantar hastalıklarının ise ciddi kayıplara yol açabileceğine dikkat çekti. Zeytin güvesi saldırılarında dökülen meyvelerin sap kısmında delik bulunduğunu belirten Tan, bu durumun yüzde 30-40 seviyelerine ulaşması halinde ertesi yıl mutlaka önlem alınması gerektiğini vurguladı. Kuraklık kaynaklı dökülmelerin ise yüzde 50’ye kadar çıkabileceğini ifade etti.

MANTAR HASTALIKLARINA DİKKAT

Zeytinde farklı belirtiler gösteren mantar hastalıklarına da değinen Tan, “Cüzzam hastalığında zeytin ucundan kuruyarak küflenip mumyalaşır. Bu da hastalığın ağaçta kalıp yayılmasına neden olur” dedi. En sık rastlanan zararlının zeytin sineği olduğunu belirten Tan, “Kahverengimsi yarım daire şeklinde lekeler sinek saldırısının işaretidir. Eğer dökümler yüzde 10-15’i aşarsa, bu kontrolsüz saldırıya işarettir” diye konuştu.

DOĞAL DÖKÜLMELER VE BESİN EKSİKLİKLERİ

Tan, eylül ayında görülen doğal dökülmelerin temmuz dönemindekine benzer olduğunu ve yüzde 20-30 seviyesini aşmadıkça ağaçların bu kaybı telafi edebildiğini ifade etti. Erken kararmaların ise su stresi ile potasyum, kalsiyum ve magnezyum eksikliklerinden kaynaklanabileceğini belirtti.

'DOĞAL VE ZARARLI KAYNAKLI DÖKÜLMELERİ AYIRT EDİN'

Açıklamasını üreticilere uyarıda bulunarak tamamlayan Tan, “Her dökülme dikkatle gözlemlenmeli. Doğal dökülmeler ile zararlılar ve hastalık kaynaklı dökülmelerin ayırt edilmesi gerekir. Ancak bu şekilde kaliteli zeytin ve zeytinyağı üretimi yapılabilir” ifadelerini kullandı.

Sonraki Haber